Недостигът на медици е един от основните проблеми при болничното лечение на заразени с коронавирус. Това посочи д-р Лидия Стефанова, медицински директор и началник на Реанимацията на университетската многопрофилна болница "Канев" в Русе

"В България в момента е ситуацията, както я показваха в Европа - в Испания, в Англия, в Италия, март - април, когато не достигаха лекарите, когато интензивните отделения бяха пълни. Горе-долу при нас стана същото - няма персонал", заяви д-р Лидия Стефанова в интервю за БНР.

Тя допълни:

"Пандемията съществува, време е да се отхвърлят конспиративните теории. Ежедневно медиите казват - персоналът напуска или се разболява. Имаме достатъчно легла, но самоотвержени хора няма. 100% да лекуваме хора с тежка Covid пневмония, нуждаещи се от апаратна вентилация, няма възможност. Но има средно леки форми на пневмония, които изискват кислородолечение".

По думите ѝ от трима двама се оказват новозаразени, затова и министърът е призовавал над 50% от легловия фонд на всяка болница да се превърне за пациенти с Covid.

Постоянно се прави реорганизация, защото не могат да се връщат пациенти, които имат нужда от помощ, каза още д-р Стефанова:

"И министерството, и всяка болница са спуснали примерни алгоритми. От министерството авторът е анонимен, плюс изброени медикаменти, които ги няма в България. Ремдисевир и плазмата имат показания при определени пациенти и при определен времеви прозорец. След десетия ден, когато вирусът започне да умира, няма нужда от прилагане на антивирусно лечение. Ремдисевир няма да помогне в този период. Плазмата се прелива между първия и третия ден, приложена по друго време, предизвиква бурна имунна реакция и пациентите се влошават".

По думите ѝ 20% от заразените развиват усложнения, при 5% се налага интензивно лечение:

"Министърът трябва да бъде лекар, надграден, не само по специалността си, да има природно любопитство към знания и да се надгражда всеки ден. Това е предизвикателство. Covid съществува от 8-9 месеца у нас, досега всички лекари, които са нормални, би трябвало да се запознаят, да четата новостите, а не да казват, че не знаят как се лекува".

С очила, костюм, калцуни, ръкавици кореспондентът на БНР в Русе Ася Пенчева влезе в Covid отделениeто в многопрофилната болница в Русе.