Собствениците на кучета в Русе и в малките населени места от общината могат да чипират домашните си любимци безплатно в амбулаторията на Общинския приют за животни в града. Това съобщиха от кметството.

Кучетата ще бъдат регистрирани съгласно изискванията на закона. С поставянето на чип се осигурява проследимост на домашните животни, а техните собственици се освобождават от дължимата такса за годината на чипиране.

От общинската управа припомнят, че според закона за местните данъци и такси собствениците на домашни кучета са задължени да заплащат годишна такса от 25 лева, а тези с животно-компаньон, отглеждащи го с цел развъждане, дължат ежегодно 500 лева. Таксите се заплащат в Информационния център на общината. Приходите се използват за намаляване на популацията на безстопанствените животни.

От кметството обясняват, че собствениците на кастрирани кучета не дължат "такса за притежаване на куче". Всеки, който пожелае да кастрира домашния си любимец, може да го направи безплатно в Общинския приют. Условието е четириногото да има поставена валидна годишна ваксина и здравна книжка.

От местната управа информират, че русенци, които искат да имат домашен любимец, могат да си изберат куче от приюта за безстопанствени животни. Осиновяването е безплатно. Четириногите са кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани. Те са с ветеринарномедицински паспорт и с поставен микрочип.