Кметът на Русе Пенчо Милков ще има четирима заместници, които бяха представени днес.

"Залагам на професионалисти с опит, а не на партийни кадри. Заедно ще работим активно, прозрачно и в интерес на съгражданите си, защото обичаме Русе и искаме градът ни да се променя към по-добро", заяви Милков.

Заместник-кмет по устройство на територията е Магдалина Илиева. Има магистърска степен по специалността "Строителен инженер" от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя обясни, че е преминала през всички етапи на развитие на един строителен инженер. Работила е в няколко строителни фирми. В последните няколко месеца е била и заместник-кмет по строителство и общинска собственост в община Тутракан.

Златомира Стефанова поема ресора, свързан с икономиката, собствеността и туризма. Тя има дългогодишен стаж в компанията "Дунав турс", изпълнителен директор е и на туристическата агенция "Дунав Турс Хотелс". Била е преподавател в Научноизследователския институт по управление на регионални проекти в Русе. Към нейния ресор ще бъде и дирекцията, отговаряща за европроектите.

Стефанова обясни, че ще вложи всичката си енергия, опит и професионализъм за развитието на туризма в града. Ще работи за привличането на нови инвестиции и за подобряването на бизнес средата.

Заместник-кметът по комуналните дейности ще бъде Димитър Недев. Той има 23 години трудов стаж в Русенската корабостроителница, където достига длъжността член на борда на директорите и директор "Достройка", отговарящ за около 600 души и 20 фирми - външни изпълнители. Проектен мениджър е и в голяма компания.

Недев заяви, че ще работи Русе да се превърне в още по-красив и привлекателен град както за бизнеса, така и за туризма.

"Всички русенци искаме да дишаме чист въздух. Това е един от наболелите проблеми, които трябва да решаваме и няма да жаля сили в тази насока. Очаквам подкрепа от всички", каза Недев.

Заместник-кмет по хуманитарните дейности ще бъде Енчо Енчев. През годините е работил като учител по български език и литература, педагогически съветник, помощник-директор на средно училище, директор на две русенски училища. Удостояван е с множество награди. Бил е и директор на общинската дирекция "Култура и образование" по времето на кмета Божидар Йотов. През 2017 г. е избран за председател на Сдружението на директорите от средното образование в Република България - секция Русе, а през 2018 г. - за съпредседател и член на Националния управителен съвет на Сдружението на директорите. На местните избори в края на миналия месец Енчев бе избран и за общински съветник от местна коалиция "БСП за България" от гражданската квота.