Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева откри 20-ата международна конференция по компютърни системи и технологии "CompSysTech" в Русенския университет. С форума се отбелязва и 20-годишнината на Академичната общност по компютърни системи и информационни технологии, в която членуват повече от 60 компютърноориентирани катедри и институти от цялата страна.

Една от темите на конференцията е свързана с основните задачи на дигиталната трансформация на образованието.

Карина Ангелиева коментира, че дигиталната трансформация трябва да помогне за по-приобщаващо общество. Например, как да използваме новите технологии и цифровизацията, така че да изравним социалното равнище между регионите в България.

Според заместник-министъра по отношение на образованието и науката дигиталната трансформация има нужда да бъде обмислена не само от гледна точка на това как да се създадат виртуални класни стаи, за да е по-интересно образованието, но и как да разберем какво е нейното въздействие върху нашето разбиране за живота, обществото, социалната комуникация, приятелството, защото започва постепенно да навлиза и изкуственият интелект.

По думите й с темата за изкуствения интелект се спекулира много. Според Ангелиева всъщност той не е толкова навлязъл, колкото се говори. Тепърва има много работа в това отношение.

Ангелиева коментира още, че Русенският университет е лидер в дигиталната трансформация. Във висшето училище има също отлична координация между ръководството и самите преподаватели, има модерна база, налице е и интернационализацията - създадени мрежи със света.