Зачестиха случаите на остър вирусен хепатит "А" в русенски квартал. От началото на юли са констатирани 23 случая, като заболелите са предимно деца.

След единичните случаи на различни видове вирусни хепатити в област Русе, Здравната инспекция регистрира епидемичен взрив на т.нар. "болест на мръсните ръце" през последните два месеца. 13 от случаите са при деца и младежи в русенския квартал "Средна кула", предаде БНТ.

Веднага след откриването на заразата здравни служители са посетили мястото, за да запознаят близки на болните с механизма на предаването й и мерките за предпазване от нея.

"Атакува черния дроб, но може да протече със жълтеница, може да протече и без жълтеница с общи прояви на обща отпадналост, безапетитие, болки в корема, гадене, повръщане, диария или запек", каза Маргарита Големанова от отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Русе:

От РЗИ продължават да следят и състоянието на всички хора, с които младежите са контактували в рамките 45-дневния инкубационен период на болестта.