Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото, е задържан от полицията за 24 часа заради агресия срещу лекар в русенското Ново село.

До ареста се стигна след като Венци Чикагото нападна личен лекар в Ново село, Русенско. От видео, излъчено на живо във фейсбук, става ясно, че причината е поставена ваксина, след която, според Ангелов, имало трагични последици за 49-годишен мъж. На кадрите се вижда бурен спор с бой, окървавен лекар и Ангелов, който е превързван от медицинска сестра, предаде БНТ.

Починалият е работел в Германия от 8 години. Работодателят му обаче го предупредил, че без ваксина повече няма да може да кара багера на строежа. 49-годишният мъж, който бил с пет сърдечни операции и пейсмейкър се прибрал в родното си село и се имунизирал. "Каза ми: жена и ти трябва да се ваксинираш, но вдигна температура и ръката му изтръпна. Лекарят не му е обяснил последствията, твърди вдовицата Жечка Станева.

След 12 дни Димо Жеков умира, а в епикризата пише, че причината е сърдечен арест. Съпругата му, която членува в партията на Венцислав Ангелов "Истината и само истината", решава заедно с Ангелов да отидат при д-р Ивайло Иванов и да му потърсят сметка защо в кабинета му няма табло с характеристика на ваксините, които поставя и защо не е обяснил на Димо Жеков, който е с пет сърдечни операции, има ли риск за здравето му.

Сутринта около 10:30 часа в понеделник Чикагото и Жечка Станева влезли в кабинета на д-р Ивайло Иванов. По време на спора докторът бута телефона, с който Ангелов снима и започва боричкане, а в края се вижда кръв по доктора. Кръвта вероятно е от Венцислав Ангелов, който е превързван от медицинска сестра.

Въпреки твърденията на Ангелов и родните на починалия, хората от селото казват, че д-р Иванов не е задължавал никого да се ваксинира и всички го описват като добър специалист, който винаги помага на хората.

Д-р Иванов засега отказва да коментира, ще го направи, след като се консултира с адвокатите си. Венцислав Ангелов има друга версия:

"Беше поради факта, тъй като му казах, че е европейско изискване във всички ваксинационни центрове да има кратките характеристики на ваксините, които ги има в България. И му казах - защо нямате кратките характеристики на продуктите, които предлагате и тогава получих два юмрука в лицето, без да съм му посегнал или обидил", обясни той.

На клипа се вижда обаче, че и той го напада лекаря. Ангелов обяснава това с опитите да спре ударите на лекаря:

"Аз го спирам. Аз оставям телефоните, той продължава да ме налага и аз го спирам с една ръка, да спре. Той не спира, повалям го на земята, кръвта ми тече върху него, казвам: "Спри се, луд ли си?", а той каза: "Добре, спирам" и тогава всичко приключи".

Венцислав Ангелов твърди, че е извикал полиция, а в съседния кабинет му е оказана медицинска помощ. Той споделя още, че ще отнесе случая до прокуратурата, тепърва се очаква и позицията на д-р Иванов.

Малко след излъчването на кадрите от Българския лекарски съюз сезираха прокуратурата и настояха за "незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му".

"БЛС няма да търпи лекари да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост. Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и затвор, размяната на юмруци и опита за душене на медицинско лице са недопустими", пишат от Лекарския съюз.

Съсловната организация е категорична, че подобна агресия е грозна, унизителна, крайно неприемлива, прекрачва всички граници на нормалността и настоява за бързи действия от страна на прокуратурата. БЛС се ангажира с юридическата защита на д-р Ивайло Иванов, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност виновните, допълват от БЛС.

Прокуратурата вече се самосезира по случая.

Кой е Венци Чикагото

На последните избори Венцислав Ангелов беше кандидат за президент, но ЦИК не го допусна до участие заради проблеми в документите.

През юли 2020 г. Чикагото влезе в полезрението и на спецпрокуратурата, която възложи на ДАНС проверка заради изнесени в общественото пространство антисемитски призиви, в т.ч. за насилствени и други противоправни действия срещу хора от различни етноси и религии, по време на протестите срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Две години по-рано Чикагото бе арестуван в Германия, след като бе издирван у нас и от Интерпол. Той бе осъден на 3 г. затвор за разпространение на наркотици.

През юни 2014 г. бе арестуван за "разпространяване на спекулативна информация с цел дестабилизиране на банковата система".

Чикагото бе издигнат за кмет на Русе от "Национална републиканска партия".

Известен е и с близките си отношения с Бисер Миланов-Петното.