Болниците в Русе са пред колапс. Три от петте здравни заведения в региона са препълнени. В болницата в Бяла ситуацията е критична, защото не достигат апарати за обдишване, а няма къде да бъдат препратени нуждаещите се пациенти.

"От 20 август нашата болница има 31 легла за лечение на COVID-19. От една седмица всички те вече са заети. Нямаме възможност за никакво приемане на пациенти. Пренасочваме хората към лечебните заведения в Русе", обясни прокуристът на  МБАЛ "Юлия Вревска" в Бяла - Димитър Димитров пред NOVA.

Той добавя, че се наблюдава тенденция за нужда от интензивно лечение на новите пациенти.

"Проблемът с апаратурата не стои на дневен ред. Имаме 36 легла за интензивно лечение и от два дни те са пълни. Липсата на свободни легла в интензивния сектор е изключително притеснителна", каза административният директор на УМБАЛ "Медика" - Руси - Алисе Муртезова.

Според нея влошаването при Делта варианта на вируса настъпва изключително бързо.

"Четвъртата вълна все още е в динамика. При нас лежат основно неваксинирани болни. Процентът на повторно боледуващите и ваксинираните е много малък. Ваксини има много, но хората не са ваксинирани", обясни директорът на белодробната болница в града.

Областта е в "червена" зона по ниво на заболеваемост, заедно с още 11 области в страната.

Няма населено място без заразени с коронавируса

Данните на Регионалната здравна инспекция сачат, че няма населени места от областта без заразени с Covid-19 за изминалото денонощие.  Новите случаи са 80, като 54 от тях са от община Русе. Десет заболели има в Бяла, седем във Ветово, четирима в Ценово, двама в Две могили, както и по един в Борово, Иваново и Сливо поле.

Същевременно оздравелите през вчерашния ден са 43-ма, а трима души с положителен тест за коронавирус са починали. Става дума за две жени и един мъж. Активните случаи са 868, като от началото на пандемията диагностицираните с коронавирусна инфекция в Русенско станаха 15 437, а преболедувалите 13 633.

На болнично лечение към момента в областта се намират 197 души, като 44 от тях са в реанимация. Свободните легла са 57, като 11 от тях са допълнително разкрити в Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков".

Справка в Единния информационен портал показва, че поставените до момента ваксини в областта са общо 63 802, като 31 277 са русенците със завършен имунизационен цикъл.

Пускат "зелени коридори" за ваксини

До края на седмицата отново ще работят три "зелени коридора". Без необходимост от предварително записване на час, ваксини ще бъдат поставяни от 09.00 до 16.00 часа в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. "Рига" 35, както и от 14.00 до 18.00 часа в болницата в Бяла. В Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" имунизациите ще се извършват също от 09.00 до 16.00 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на "Пфайзер" ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813 - 903.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и еднодозовият препарат на "Янсен".

Същевременно в съседно Гюргево общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция са 11 184, а излекуваните са 9 416.