Университетската болница "Канев" в Русе набира медицински сестри и санитари, които да бъдат включени в медицински екипи в изолационния сектор за лечение на пациенти, заразени с коронавирус, съобщиха от лечебното заведение.

Желаещите специалисти по здравни грижи и санитари могат да получат повече информация и да се запишат на телефони - 082 887 359 и 0878 385 069.

По-рано областният управител на Русе Галин Григоров каза, че в лечебните заведения в региона има 34 свободни легла за болни от коронавирус.

По думите му броят е недостатъчен, като по тази причина днес ще има среща с директорите на лечебни заведения от региона, на Регионалната здравна инспекция и на Регионалната здравноосигурителна каса.

"Идеята е да разберем какви са възможностите на всяко едно от болничните заведения да разшири легловата база, за да осигурим при нужда достатъчен брой места за настаняване на болни от коронавирус", каза Григоров.

Междувременно огнището в дома за стари хора "Възраждане" в Русе се разраства. От новите 32 случая в областта, 26 са обитатели на институцията. Заразените в дома вече са 49, като по-голямата част са между 70 и 90 години, а шестима са от персонала.

Община Русе подготвя сгради, в които да бъдат карантинирани възрастни хора от дом "Възраждане", които са заразени с коронавирус, но нямат симптоми на заболяването.

Кмет на Русе Енчо Енчев обясни, че 21 души, които са без симптоми, са настанени в общинска вила в лесопарка "Липник" край Русе. Четвъртият етаж на дом "Възраждане" също е изолиран и дезинфекциран. При нужда там ще бъдат настанени още заразени, които са без симптоми. Предвидени са и още 30 места в хостел в лесопарка "Липник".

Енчев каза още, че възрастните, които са оздравели и са с отрицателни тестове, няма да бъдат връщани в дом "Възраждане", а ще бъдат настанени в оборудвания кризисен център на "Каритас".

"Там ще престоят още две седмици, като идеята е да не ги смесваме с останалите потребители на дома", каза Енчев.

Относно причината за появата на огнището той заяви, че ситуацията се анализира, като предстои общината да установи дали противоепидемичните мерки са били достатъчни, но нямало как да се осигури стерилна среда.