Близо 1 милион лева са загубите на водоснабдителното дружество в Русе през миналата година от неплатени сметки за консумирана вода. Сред некоректните платци преобладават битовите абонати. За повече от 6 неплатени фактури от дружеството спират водата. Има случаи, в които се стига и до съдебни дела, предаде БНТ.

Длъжниците към ВиК са най-вече хората с ниски доходи. 52-годишният Злати Петров живее в квартал "Тракцията" и в момента водата му е спряна заради неплатени сметки за 350 лв. Има 100% инвалидност и получава 200 лв. пенсия.

"Не мога да смогна да си платя водата. Имам вода да плащам, дадоха ме на съдия-изпълнител. За мен специално много ми е скъпа водата", споделя Злати Петров.

"Има семейства, които не са плащали 7-8 месеца, може би и повече, и задълженията им са станали над 200 лв. Не им стигат пенсиите, заплатите", казва и Шукри Алиев.

Цената на кубически метър вода в Русе е 3 лв. Сумата, която дължат битовите абонати е над 784 хиляди лева. Понякога се налага въпросите да се решават и по съдебен ред, казва Невена Ганчева, специалист "Комуникации" - ВиК - Русе.

От дружеството обясняват, че на територията, която обслужват, няма опасност от режим на водата, тъй като използват подземни водоизточници..

ВиК - Русе осигурява питейната вода от 219 водоизточника в региона.