Бъдещият кмет на Русе ще бъде определен следващата неделя след балотаж. Това показват резултатите от екзит пола на всички социологически агенции.

Според агенция "Тренд" Пенчо Милков от БСП печели 32,4%, а Диана Иванова (ГЕРБ) не получи очакваната голяма подкрепа и за нея са гласували само 26,1%. Галин Григоров (ВМРО и НФСБ) остава извън играта и категорично отпада от надпреварата с едва 14,9%. Следват Елеонора Николова (СДС, ДБГ) - 12,9% и Деана Тонева (ДБ) - 2,7%.

Очаквахме добър резултат, проведохме позитивна, светла кампания, ориентирана към бъдещето. Всички мои опоненти, с изключение опонента от управляващите, заявиха, че са "за" промяна в града. Хората гласуваха за промяна. Ако искат това да продължи, на следващия тур следва да ме подкрепят, защото промяната е възможна, защото гласът на всеки един от тях има значение, коментира кандидатът на левицата. Проблемът с въздуха може да бъде решен, ако Русе не бъде оставян да се справя сам. Дълги години градът беше оставян и от държавата и от европейските институции, на които тези предприятия, които замърсяват, са също подчинени. По отношение на доходите - можем да подпомогнем инвеститорите, имаме корабостроителница, която може отново да заработи. Русе, благодарение на правителството, продължава да си няма магистрала, която да го свързва с останалата част от страната, заяви пред БНТ Пенчо Милков. 

Общинският съвет в Русе няма да е много шарен. Социолозите дават мнозинство на ГЕРБ, следвани от БСП. Картината отразява странно гласуване на избирателите на ГЕРБ, които масово дават вот за партията си, но не и за издигнатият кандидат-кмет. Докато при социалистите е по-скоро подкрепа за кандидата и почти същото доверие към листата за съветници. Освен двете големи партии, свои представители в местния парламент ще имат ВМРО-НФСБ, Демократична България и СДС. За влизане на някои от по-малките формации е трудно да се прогнозира. Така че окончателният състав на Общинския съвет в Русе ще стане ясен до края на утрешния ден.

Бюлетините за общински съветници са с пропорции:

1. ГЕРБ - 29%

2. БСП - 25%

3. ВМРО - 13%

4. Местна коалиция СДС - 8%

4. ДБ - 4%