Уникална римска крепост беше разкрита в края на археологическия сезон в покрайнините на двемогилското село Широково. По първоначални данни тя е от пети век. Според русенските археолози от Регионалния исторически музей, подобен градеж на укрепление се среща много рядко в Североизточна България, предава БНТ.

Освен мястото, където се намира, което по естествен начин е защитавало два римски пътя по поречието на реките Баниски и Черни Лом, крепостта е изградена по малко познат по тези земи начин.

Затова говорят разкритите от археолозите напълно запазени каменни зидове на една от отбранителните и кули.

"Тук говорим за градеж от огромни рустицирани квадри. Интересното е, че част от тези квадри, върху тях има инициали на майсторите, които са ги изработвали и другото любопитно е, че има буквени означения върху отделните блокове, това са означения каменоделски, как точно блоковете трябва да съвпаднат един спрямо друг", каза археологът Деян Драгоев, ръководител на разкопките.

Предварителните проучвания на археолозите предполагат, че когато след няколко века крепостта преминава в български ръце тя става част от енигматичния град Кръстовец.

"Който се споменава, във хрониката на Мехмед Мишри, като един от градовете подкрепяли Шишман Ага, тоест българския цар Иван Шишман. Дали е така, все още не знаем, но факт е, че това, което сме разкрили по време на археологическото проучване, показва една невероятна във фортификационна гледна точка крепост, крепост която е без паралели във русенското Поломие", разказа Деян Драгоев.

Засега при разкопките са открити монети от седми век, както и метални части от облекло - токи на колани и фибули. Според археолозите, това място тепърва подлежи на сериозно и задълбочено проучване в продължение на години. Още повече, че предполагаемата площ, върху която се е намирала крепостта, е близо 12 декара.