Амбициозна и интересна програма подготвя Държавна опера-Русе за новия сезон. Настоящият все още не е завършил, но екипът вече има много идеи, които започват да се реализират.

Като начало, в средата на октомври ще излезе на сцена постановката "Бонжур мадам Европа", която ще е мобилна и с нея ще се пътува на гостроли из страната. Паралелно се подготвя и ретроспективен спектакъл, посветен на Тодор Колев и наречен "Фалшив герой".

Въпреки че не е обявен официално в афишите, интересът се очертава огромен, вече има закупени билети в мрежата на Ивентим, за 11 октомври в НДК, съобщи директорът Иван Кюркчиев.

Продуцент ще бъде Наско Янкулов. В началото на ноември публиката може да очаква операта "Еликсир на любовта" от Доницети. Постановката ще е на Павел Герджиков и Ани Пампулова, които изведоха спектакъла "Луд гидия" до голям успех.

В края на ноември се очаква нова "Травията", под режисурата на Георги Сименов-сега зам.-директор на Операта.

За 1 декемри се подготвя голям концерт, посветен на 70 години Държавна филхармония Русе, диригент ще бъде Йордан Камджалов. В следващите дни той ще бъде изнесен във Варна и София.

Отново Йордан Камджалов ще застане начело на русенския филхармоничен оркестър, който през 2019-а ще открие фестивала Мартенски музикални дни, което не се е случвало през последните години. Според Иван Кюркчиев, шансът за стабилизиране финансовото състояние на Операта е именно този-нови, качествени постановки, много от които да са с популярни артисти или колаборация между стилове, които да бъдат показвани не само в Русе, но и в цялата страна.

Заключителен концерт на Майсторския клас на проф. Иво Венков. Той коментира, че не може да си позволи да съкращава артистичния състав, досега са направени известни съкращения, които според него са достатъчни. За директор на балета пък е назначен известният балетист Румен Рашев, който неотдавна постави на русенска сцена "Лебедово езеро". Билетите също бяха повишени, но повече няма да бъдат вдигани цените.