Окръжният съд в Русе осъди Гаранционния фонд да плати на 33-годишния Д.С., който е пострадал при катастрофа, обезщетение от 90 000 лева. Отделно фондът трябва да му изплати и 4172,60 лева за изразходените средства за лечение.

Случаят е от края на юли 2017 година. Около 1 часа след полунощ младият мъж се возел на мотоциклет, управляван от И.П. Водачът бил неправоспособен, употребил и алкохол. Така, движейки се с несъобразена скорост по бул. "Тутракан", изгубил управлението над мотора и катастрофирал.

При произшествието пътникът получил множество счупвания на крака. Водачът на мотора се признал за виновен, като бил наказан с условна присъда от година и половина затвор с тригодишен изпитателен срок. Тъй като обаче за мотора нямало сключена застраховка "Гражданска отговорност", Д. С. предявил претенции за обезщетение на вредите към Гаранционен фонд, но получил отказ.

По случая Окръжният съд в Русе е разпитал двама свидетели, приел е две експертизи, както и материалите по наказателното дело. В продължение на месец Д.С. бил на лечение в ортопедично отделение, имал две операции, а месеци след това бил на рехабилитация. Движенията на крака му са с ограничен обем, като има и решение на ТЕЛК за трайно намалена работоспособност.

Решението на Русенския окръжен съд подлежи на обжалване в 14-дневен срок.