В Русе 88 социално слаби и хора в неравностойно положение ще могат да живеят в новозиградени социални жилища. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по проект. Всяко от жилищата разполага със самостоятелен санитарен възел и тераса. Отоплението и битовата гореща вода се осигуряват от три източника - газ, ток и собствена соларна система, чиято цел е да намали разходите за електричество през горещия сезон.

Изградени са още паркинг, детска площадка и беседка за отдих.

Сградата е достъпна за хора с двигателни увреждания, като санитарните помещения в девет от апартаментите са проектирани изцяло за нуждите на такива потребители.

Видеонаблюдение и домакин ще подпомагат спазването на реда и ще контролират достъпа до социалните жилища.

Месечната такса за настаняване в апартамент е 20 лева на член от домакинството. Първоначално договорите ще се сключват за период от година с възможност за удължаване до три години.

За да се изпълни крайната цел на новата социална услуга, живеещите в жилищата са задължени да посещават детска градина и училище, както и да започнат работа. В това ще им помагат назначени социални работници и здравни медиатори.