Общо 79 300 прасета са умъртвени по хуманен начин до момента в Русенска област заради болестта Африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщи на днешното заседание в Русе на междуведомствената епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Приключило е унищожаването на общо 58 600 животни в свинекомплексите в селата Николово и Бръшлен. Дейностите по ликвидирането на огнищата там продължават с дезинфекция и почистване на помещенията.

В другата голяма засегната от болестта ферма - в село Голямо Враново, досега са умъртвени по хуманен начин 6000 животни, уточни д-р Дяков. Той допълни, че след като приключи работата по ликвидирането на огнищата, ще се тръгне на проверка от двор на двор в населените места, за да се установи има ли още останали прасета в лични стопанства.

Според директора проблемът в Русенско със свинете, отглеждани в "задния двор", не е толкова голям, колкото в Южна България, и ставало въпрос за единични случаи.

Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

Ново огнище в Силистренско

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран при диво прасе в силистренското село Осен. Това бе съобщено на състоялото се днес в Областната администрация в Силистра заседание на Областната епизоотична комисия.

Продължава евтанизирането на свине в Силистренска област. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра до петък на територията на свинекомплекса в с. Попина са евтанизирани и загробени 22 095 прасета. Ще бъде загробен и фуражът, специализирана фирма ще унищожи лекарства в комплекса. Предстои дезинфекция.

В свинекомплекса в с. Ветрен са евтанизирани 3907 свине. Остава да бъдат евтанзирани още около 4000 животни. Очаква се дейностите да приключат до неделя.

В двайсет километровата зона в общините Силистра, Ситово и Главиница предстои евтанизиране на нерегистрираните прасета. В така наречения "заден двор" са останали за доброволно евтанизиране 151 прасета. В екарисаж са изпратени и 300 килограма конфискувани хранителни продукти от животински произход.