С 66 машини ще бъдат почиствани от сняг тази зима улиците на Русе, общинските пътища между малките населени места и входно-изходните участъци на града.

Осигурени са и 11 ръчни снегорина. Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров каза, че снегопочистващите фирмите са готови за зимата, подсигурени са необходимите инертни материали, съобщава БТА.

В Русе уличната мрежа е близо 1,5 млн. кв. м, а около 650 000 кв. м е тротоарната площ. Димитров каза, че проблем всяка година се оказва почистването на малките улици и на тротоарите, а основа причина за това е недостатъчната малка техника и множеството паркирани автомобили.

Кметовете на селата Басарбово, Бъзън и Червена вода съобщиха, че често през зимата има токови удари в населените места. От електроразпределителното дружество обясниха, че работят по проблема, в областта има и 43 аварийни екипа, които са в денонощна готовност.

От БЧК съобщиха, че петте кризисни центъра в региона са заредени с продукти и могат да помагат при необходимост на бедстващи пътници. От няколко дни в Русе работи и трапезарията за бездомни.