Община Банско е в тежко финансово състояние, правим анализ на загубите заради карантината и пандемията и се надяваме на помощ от правителството, поне два милиона лева да ни отпуснат. Това каза на специален брифинг кметът на курортния град Иван Кадев.

По негови думи от началото на годината до 30 април собствените приходи са намалели с 13%, като най-тежко е с туристическия данък, постъпленията от който са намалели 23%.

"Сега градът е чист и здрав, но са необходими средства за поддържане на зелените площи, чистотата и други неотложни дейности", каза той.

Местната управа обаче разчита на помощ от Министерския съвет за отпускане на целеви средства. Към края на април безработицата е нараснала до 18%. Много от хотелиерите са с нагласа изобщо да не отварят през лятото.

Част от културните събития ще бъдат категорично отменени, други могат да се проведат. Емблематичния "Джаз фестивал" вероятно ще се състои, но с променена концепция - акцент ще са българските изпълнители.

"По време на карантината изхранвахме полицията, на която благодарим . Хранихме и 300 души социално слаби, които изпаднаха в тежко положение. Икономически градът се задъхва", каза още кметът Иван Кадев.

Общината е направила каквото може - разсрочила е плащанията за битовите такси и смет с 5% отстъпка до края на юни. Освободили са бизнеса от тротоарно право да плащат, както и са махнали таксите за детски градини.

"Банско спази строго наложената 14-дневна изолация и карантина на града, която ни опази от коронавируса, сега града е чист, но ни трябват средства за чистотата и други дейности", каза още кмета. Вероятно едва двайсетина хотела ще работят това лято. Повечето ще останат затворени.