Парене, пулсиране, срязване, пробождане - всички тези неприятни усещания могат да бъдат обобщени с една дума - болка. Болката е, колкото полезна, толкова и неприятна. Полезна е, защото ни показва, че в тялото ни се случва нещо нередно и трябва да се лекуваме. Но в действителност, ние изобщо не се радваме, когато нещо ни боли! Болката е последното нещо, което бихме искали да изпитваме, а за да я неутрализираме, е полезно да научим какви са нейните разновидности.

Болката може да бъде различна по интензитет и продължителност. Тя може да бъде еднократна и да премине в рамките на дни или часове, но може да бъде и хронична. Хроничната болка е мъчително състояние, появяващо се на приливи и отливи в продължение на години, а понякога и през целия ни живот.

Често, когато е причинена от травма или възпаление, болката е сравнително лесна за лечение. Други видове болка обаче имат по-неясен произход и не отшумяват след прием на обезболяващи.

Очевидно болките могат да бъдат доста разнообразни и е важно да започнем да ги разпознаваме, за да разберем какво ги причинява и да сме в състояние да ги лекуваме адекватно. Нека се запознаем с два от най-често срещаните видове болка - ставната и нервната.

Ставна болка

Едва ли има човек, който някога да не е изпитвал болка в ставите. Преумора, лека травма - обикновено този тип болки в ставите са безвредни, като изчезват без лечение или само с лекарства, които да облекчат болката до нейното отшумяване. Някои болки в ставите обаче изискват продължително лечение и причиняват дългосрочни проблеми.

Болката в ставите може да засегне както една, така и много различни стави. Моделът на болката в ставите, по отношение на това колко и кои стави са засегнати и каква ще е продължителността на болката, ще зависи от основната причина за появата на болката.

Често артритът е основният виновник за поява на хронична болка в ставите, придружена от подуване и възпаление.

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит. Болката при остеоартрит е причинена от "износване" на ставата. В началото болката може да бъде най-забележима само в една става, като тазобедрената или колянната, но с течение на времето обикновено засяга няколко стави. Освен тазобедрената става, коляното и ръцете, остеоартритът засяга и ставите на гръбначния стълб.

Ревматоидният артрит също причинява възпаление, болка и подуване на ставите, като симптомите обикновено се влошават сутрин. Продължителното възпаление може да увреди трайно засегнатите стави, а тежестта може да варира от лека до тежка. Ревматоидният артрит трябва да бъде лекуван активно, за да се избегнат усложнения.

Съществуват някои ставни болки, които изискват още по-спешно лечение. Например: ако имате инфекция в ставата (септичен артрит), невъзможност за използване на ставата, интензивна болка, внезапно подуване или фрактура в ставата - тогава е добре да бъдете прегледани в болница.

Нервна болка

Ако изпитвате нещо, което прилича повече на пареща, пронизваща или прострелваща болка - особено ако има и изтръпване или мравучкане - вероятно страдате от нервна (невропатична) болка. Това означава, че някъде в тялото ви има пряко увреждане или дразнене на нерв. Нервната болка може да възникне по различни причини, включително диабет, инфекции (като херпес зостер), множествена склероза, като последица от химиотерапия или травма. Когато става въпрос за ортопедични проблеми, нервната болка често произтича от прищипването на нерв от близките кости, връзки и други структури.

При нервната болка отново важи правилото, че получаването на правилното лечение зависи от поставянето на правилната диагноза. Нервната болка е по-трудна за диагностициране и изисква по-специфично лечение. Невропатичната болка не реагира на обезболяващите и нестероидните противовъзпалителни лекарства, обикновено използвани за облекчаване на ставната болка. Освен това, тя почти винаги е хронична и може да вгорчава живота ви години наред. Прогнозата не звучи оптимистично, но това не означава, че няма какво да направите.

Снимка: Fenaxon

Можете да заложите на рехабилитацията, масажите, водните процедури и да увеличите физическата си активност. Полезно би било да "нахраните" нервите си с някои витамини и специфични хранителни вещества, както и да положите усилие да въведете промени в начина си на хранене.

Започнете, като ограничите захарта и преработените храни. Заложете основно на пълноценна и по-натурално приготвена храна - плодове, зеленчуци, риба, птичи меса и бобови храни. Витамините от група В са важни за нервите и се съдържат основно в яйцата, морските дарове, пълнозърнестите храни, зеленчуците, нискомаслените млечни продукти и птиците. Те са известни със способността си да поддържат здравословната функция на нервната система. Установено е, че витамините B-1, B-6 и B-12 са особено полезни за лечение на невропатия.

Куркуминът е силен антиоксидант, съдържащ се в куркумата, известен със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства. Установено е, че предотвратява хронична болка, свързана с невропатия и намалява възпалението. Можете да го приемате като добавка или да използвате куркума като подправка към определени храни.

Ацетил-L-карнитинът също е важен за здравето на нервите. Той е аминокиселина и антиоксидант, който създава здрави нервни клетки, намалява нервната болка и повишава енергийните нива. Може да се приема като добавка или с храни, като месо, риба, домашни птици и млечни продукти. За да планирате по-лесно храненето си и да сте спокойни, че приемате достатъчно количество от необходимите ви хранителни вещества, можете да заложите и на някои многокомпонентни хранителни добавки. Например на Fenaxon, при който в оптимално съотношение са съчетани 11 от необходимите ви активни съставки, включително уридин монофосфат, ацетил Л-карнитин, куркумин, витамини от B-комплекс, магнезий и витамин D3. Fenaxon е ефикасен продукт, препоръчван при заболявания на периферната нервна система с директно действие върху източника на проблема. Едни от най-честите заболявания на периферната нервна система са дископатия, ишиас, лумбаго, синдром на карпалния тунел, плексит, полиневропатии и др. Fenaxon съдържа оптимална комбинация от активни съставки, които действат върху източника на проблема, хроничния дискомфорт и стимулират естествените оздравителни процеси. Fenaxon има активен терапевтичен, възстановителен и превантивен ефект. Намалява дискомфорта и регенерира увредените нервни клетки.

И така - кой би искал болката да бъде постоянен спътник в живота му? Със сигурност, не и вие!

Вслушвайте се в симптомите си, погрижете се навреме за себе си и предприемете точните мерки. Така ще получите желаното облекчение и болката няма да има шанс да вгорчава ежедневието ви.


Материалът е предоставен от Fenaxon.