Едно ведро предизвикателство ни повежда по красиви мотивиращи маршрути из България. Пътешествие с мисия е част от националната информационна кампания "Вземи краката си в ръце активно". За трета поредна година тя се провежда с цел повишаване на информираността за превенцията на хроничната венозна болест (ХВБ), като тази година лице на кампанията е актрисата Алекс Сърчаджиева. И тъй като част от превенцията на заболяването е активният начин на живот и движението, Пътешествие с мисия ни приканва да прекарваме повече време сред природата, опознавайки красивите места в България, и така да да съчетаем полезното с приятното. Затова предизвикателството предлага осем интересни маршрута в цялата страна, които да извървим през юни и юли, като се превърнем в #ОтборСМисия. Маршрутите са разработени от Ели Иванова - травъл блогър, основател на блога за пътувания "Друми в думи". "Радвам се, че имам възможността да се включа в една толкова значима инициатива съвместно с Алекс Сърчаджиева. Вярвам, че заедно можем да достигнем повече хора и да ги запознаем с важността от активен начин на живот. А относно маршрутите - те са безкрайни и винаги започват със самия теб, с решението да се грижиш за ума и тялото си", споделя Ели.

"Много е зареждащо да излезеш сред природата и да се движиш на воля след толкова време на ограничения заради пандемията", споделя Алекс Сърчаджиева. "Обездвижването се превърна в още по-сериозен проблем, а последиците са комплексни - може да се стигне до появата на симптоми и признаци на хроничната венозна болест или както повечето хора наричат това състояние - разширени вени. Движете се с нашия #ОтборСМисия", призовава тя.

Целта на инициативата е да извървим заедно 10 000 000 крачки, като само за месец участниците в нея до момента са извървяха близо 3 милионa крачки. Всеки понеделник от юни и юли екипът на Пътешествие с мисия публикува по един интересен маршрут в България. За 8 седмици всеки може да се наслади на 8 интересни маршрута. И не само: инициативата помага за повишаване информираността на обществото за причините, начините за превенция и нуждата от ранна диагностика на хроничната венозна болест. До момента Пътешествие с мисия има над 1000 участници, като броят на Отбора с Мисия расте ежедневно и всеки може свободно да сподели не само моменти и броя крачки от официалните маршрути, но и такива, които е инициирал сам. За да се включите в ентусиазирания #ОтборСМисия, споделете снимки от своето пътешествие и скрийншот от крачкомер (приложение на мобилен телефон, гривна/часовник - крачкомер), който показва броя извървени стъпки от дадения маршрут или от маршрут по ваш избор.

Организaтор на кампанията "Вземи краката си в ръце активно" е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта www.venite.bg. Хроничната венозна болест (т.нар разширени вени) засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред жените. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици включително образуването на тромби в разширените вени. Сайта www.venite.bg предоставя изчерпателна информация по всеки въпрос, свързан с разширените вени, както и полезни съвети за активна грижа за краката. Там се проследява и набиращото сила #ПътешествиеСМисия и колко крачки е изминал дръзновеният #ОтборСМисия.


*Материалът е предоставен от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.