Отново идва онова време от годината! За съжаление не говорим само за коледните празници, безгрижните офис партита и поредното повторение на "Сам вкъщи", а времето на настинките и грипа. Само че този път е и по-различно, защото имунната ни система е подложена и на допълнителен стрес, който всички изживяваме през последните две години, с появата на Covid-19. Студеното време, активностите на закрито, циркулацията на инфекции и вечно настъпващият коронавирус могат да намалят имунитета и да отслабят защитните валове на тялото ни.

Знаете ли, че постоянно съжителстваме с около 2.5 кг бактерии в тялото си, като добрите бактерии непрекъснато пречат на лошите да вземат превес. Като цяло, нашата имунна система върши забележителна работа да ни защитава от болестите и вирусите, но понякога някой микроб нахлува успешно и ни разболява.

Възможно ли е да се намесим в този процес и да засилим имунната си система по естествен път? Ами ако подобрите диетата си? Ако приемате определени витамини или билкови препарати? Ако направите други промени в начина си на живот, с надеждата да създадете почти перфектния имунен отговор? Мисията е напълно възможна, бихме казали ние.

Имунната система и възрастта

С напредването на възрастта способността ни за имунен отговор намалява, което от своя страна допринася за повече инфекции. Тъй като продължителността на живота в развитите страни се увеличава, нараства и честота на заболяванията, свързани с отслабената от възрастта имунна система. Респираторните инфекции, включително грип, вирусът COVID-19 и особено пневмонията са водеща причина за смърт при хора над 65 години по целия свят.

От друга страна, малките деца са също особено уязвими към различни заболявания, особено при смяната на сезоните. Тяхната имунна система се развива с възрастта и заздравява след всеки нов досег с болестотворните организми.

Възрастните, които водят активен начин на живот, също не са застраховани от набезите на вирусите. Точно активните упражнения на закрито през сезона на вирусите, могат да се превърнат в причината за заболяване и отслабване на имунния отговор.

Естественият убиец на имунната система - стресът

Когато сме стресирани, имунитетът ни отслабва. Ето защо сме и по-податливи на инфекции. Хормонът на стреса кортизол може да потисне ефективността на имунната система, като например понижи броя на лимфоцитите в тялото. Пандемията ни носи още повече стрес, защото много от нас всеки ден се изправят пред опасността да се разболеят, което носи още повече притеснения - как ще се отрази това на близките ми, дали ще се справя, ще издържи ли имунната ми система?

Естествени начини да подсилим имунната система

Най-естественият начин да подобрим имунната си система е да изберем здравословния начин на живот. Всяка част от тялото ни функционира по-добре, когато е подкрепена със стратегии за здравословен лайфстайл:

  • Откажете се от цигарите, ако пушите
  • Наблегнете на плодовете и зеленчуците
  • Упражнявайте се редовно
  • Поддържайте здравословно тегло
  • Пийте много течности
  • Спете достатъчно
  • Вземете мерки, за да избегнете инфекции, като често миете ръцете си и подлагате месните продукти през щателна термична обработка
  • Опитайте се да сведете до минимум стреса.

Подобрете имунитета с билки и добавки

Учените отдавна са установили, че добавките на билкова основа, с определени минерали и витамини, са много полезни за подпомагане на имунната система . Има много различни видове естествени и билкови добавки, за които се смята, че помагат на тялото да засили способността си да се справя с неблагоприятните влияния на средата.

Един от тези продукти е ПроВиотик Имуно-Активатор. Той активира защитните сили на организма, не съдържа химически стабилизатори и е напълно подходящ за деца, възрастни и вегани.

ПроВиотик Имуно-Активатор подпомага собствените възможности на организма за справяне с неблагоприятни външни влияния с помощта на уникалния пробиотичен щам Lactobacillus plantarum, който е извлечен от кисело зеле. Клиничните тестове проведени от учени от Биологическия факултет на Софийски университет доказват силата му по естествен начин да укрепва имунната система.

Той стимулира защитните сили по естествен път, подобрява чревната пропускливост и подпомага имунитета след преболедуване.

ПроВиотик Имуно-Активатор е един от най-прогресивните български продукти, създавани през последните години, разработен в България и създаден изцяло с натурални съставки от страната ни.

 

*Хранителната добавка Провиотик-Имуноактиватор НЯМА директно въздействие срещу коронавирусна инфекция. Фирмата дистрибутор за България СмартБио ООД няма здравни и хранителни претенции за това!

** съдържание на СмартБио