Моторните коси (тримерите за трева) са едни от най-ефективните и полезни машини за премахване на градинска растителност. Предлагат много по-голяма гъвкавост в сравнение с косачките за трева, като повечето модели са много лесни и комфортни за боравене.

Тримерите за трева могат да достигат до изключително труднодостъпни места, както и да бъдат повдигани и да работят на голяма височина. Благодарение на възможността за използване на различни приставки (нож, корда, диск), тримерите могат да премахват различни видове растения.

Ако притежавате собственост с проблемни зони в градината като жилава трева, плевели, храсти или много гъста растителност, то един тример - бензинов модел - със сигурност ще Ви бъде доста полезен. Електрическите варианти пък биха Ви послужили много добре при обиране на трева по неудобни места като ръбове и ъгли в двора, стълби и пътеки.

***

Различните видове тримери са предназначени за различни задачи в градината. Синтезирали сме важната информация относно моторните коси, така че ако не сте запознати с този тип градински уреди, следващите редове със сигурност ще Ви бъдат от полза.

Видове

Бензинови тримери (моторни коси)

Бензиновите коси са най-мощният вариант за градински тример. Те притежават високопроизводителен двигател и се ползват за по-тежки работни задачи. Подходящи са за косене на големи тревни площи, като ефективно премахват жилава и груба растителност, храсти и дори малки дървета. Заради възможността си да косят такъв вид растения, бензиновите тримери много често биват наричани и храсторези.

За купувача е важно да обръща внимание на мощността и работния диаметър на моторната коса. Производителността се измерва в конски сили (к.с.), а обхватът на работа в милиметри или сантиметри. Заради по-високото тегло на машината, препоръчително е операторът да бъде оборудван със самар, който да разпределя равномерно напрежението от тежестта на уреда върху тялото.

Моторният тример работи с помощта на корда, нож или диск. Кордата се използва за косене на по-фина трева, докато ножовете са предназначени за по-груба растителност като храсти, тръни, гъсталаци. Дисковете са подходящи за рязане на големи храсти, малки дръвчета и други подобни проблемни растения. Има много модели, които могат да работят както с корда, така и с нож.

 

Снимка: hecht.cz, hbm-machines.com

Електрически тримери

Електрическите тримери се използват за значително по-малки тревни площи, като са доста по-леки в сравнение с бензиновите варианти. Електрическата коса е предназначена за обработка на по-фина трева и не се препоръчва използването ѝ върху груба растителност. Тези машини не са толкова мощни, колкото моторните, но цената им е доста по-ниска, което пък ги прави по-удачен избор за хоби употреба и по-малки терени.

Единственото неудобно при този вид тримери (както и при останалите електрически машини) е кабелът, който често пречи на движението по време на работа и създава дискомфорт. Тримерите, които се захранват на ток не отделят вредни емисии и са доста по-екосъобразни от моторните.

При покупка е добре да обърнете внимание на мощността на електрическите коси, която се измерва във W, както и на работния диаметър и дължината на кабела. Има случаи, в които може да Ви се наложи да се оборудвате и с удължител за кабела, така че трябва да отчетете и него като разход.

 

Снимка: hecht.cz, hbm-machines.com

 

Акумулаторни тримери за трева

Акумулаторните тримери са предназначени за по-малка работна площ, както електрическите. Те обаче са много по-мобилни, защото благодарение на батерията не притежават електрически кабел, който да ограничава обхвата. Единственият недостатък е необходимостта от периодично зареждане на батерията.

Тези машини работят с малко по-специални консумативи от другите видове тримери. Повечето акумулаторни коси действат с пластмасови ножове, макар че има модели, които се използват със стандартна корда, както и с метални дискове. Цената им е по-висока в сравнение с електрическите модели, но са по-удобни и практични.

Повечето производители са заложили възможността за използване на една акумулаторна батерия с всички други инструменти от същата серия на марката (винтоверти, перфоратори, ъглошлайфи и др.). Акумулаторните и електрическите тримери могат да бъдат оборудвани с колела и чупещи глави, което създава удобство при оформяне покрай дръвчета, пътечки и др.

 

Снимка: hecht.cz, hbm-machines.com

Съвети за безопасна работа

Винаги трябва да използвате лични предпазни средства, когато работите с тример за трева. Очилата, ръкавиците и работните обувки са задължителни. Очилата предпазват от хвърчащи отпадъчни парченца, а ръкавиците и обувките предпазват крайниците от действащите части на машината. Работният гащеризон, панталоните и якето също са препоръчителни, те осигуряват пълна защита на цялото тяло.

Антифоните пък са от голямо значение при работата с бензинови модели, които са много шумни и могат да причинят смущения във Вашия слух. Цялостните предпазни шлемове също са много добър вариант за защита на лицето по време на работата с тримери.

Никога не бива да работите с моторна коса , която е с повредена ръкохватка или с липсваща такава. Тя е необходима за управлението на инструмента и без нея може да загубите контрол над устройството. В никакъв случай не бива да използвате и тример, който няма предпазител.

 

Снимка: hecht.cz, hbm-machines.com

Как да подходя при покупка?

Ако сте решили да купувате тример за трева - със сигурност трябва да вземете предвид размера на терена, върху който ще го използвате, както и вида растителност, която ще обработвате. Важно е да си определите бюджет и да разгледате възможно най-много модели, за да се ориентирате по-лесно какво Ви е необходимо.

Разглеждайте внимателно техническите параметри на машините, а ако имате въпроси не се притеснявайте да се допитате до специалисти. Вземете предвид гаранционния срок, както и възможностите за намиране на резервни части. Преценете колко често ще използвате машината, както и с каква интензивност.

Ако не сте добре запознати с класа на различните брандове, които предлагат тримери или друга градинска техника - също е добре да се информирате от професионалист. На пазара се предлагат множество хоби машини на привлекателна цена, които обаче не бива да се подлагат на по-сериозни натоварвания, защото бързо ще се повредят.

Няма да бъде функционално и ако избързате и си купите скъпа машина, която обаче използвате например само 2 пъти на сезон. Инвестицията Ви няма да се оправдае, защото ще има много по-бюджетни машини, с които ще можете да свършите същата работа.

***

Най-важното при всяка една покупка на тример (или друга по-голяма машина за градината) е да се информирате колкото е възможно повече. Когато го направите, много по-лесно ще се насочите към подходящия за Вас модел, а и много по-лесно ще си определите сума, която да вложите в съответният уред. Добрата покупка ще Ви се изплати във времето.


Рекламен материал.