На 06 и 07 октомври в София ще бъдат извършени първите две роботизирани операции със системата Da Vinci на бъбрек при малки деца в България от д-р Емил Атанасов - завеждащ Детската урология в Болница ВИТА, съвместно с едни от водещите в Европа детски уролози - проф. Хорст и проф. Мазоне от Детската клиника в Цюрих. Смесеният международен екип от детски уролози ще демонстрира в МБАЛ ВИТА и съвременно лапароскопско, двуетапно лечение при дете с абдоминален крипторхизъм.

Тези иновативни лапароскопски техники позволяват аномалиите на малките пациенти да се коригират атравматично, безкръвно, с кратки срокове на възстановяване и да осигурят на децата нормално качество на живот.

Благодарение на напредъка в образната диагностика, много от вродените аномалии на бъбреците се диагностицират още по време на бременността, което повиши честотата на ранното им установяване, а съответно и броят на този тип операции. Затова и целта на тази инициатива е подобни операции при деца да се извършват рутинно в България и да не се налага лечение в чужбина.

"Всяка година все повече деца с подобен проблем имат нужда от нашата компетентна помощ. Потокът от малки пациенти с вродени урологични заболявания е голям и ние във ВИТА като един от двата специализирани центъра в България, сме длъжни упорито да работим за внедряване на най-доброто лечение за нашите пациенти" - обясни доктор Емил Атанасов, който ще бъде водещият хирург от българска страна.

Проф. Хорст и проф. Мазоне ще вземат и участие на XV Национален конгрес по Урология, където ще представят пред българските специалисти последните открития и тенденции в областта на урологията.


Проф. Хорст е завеждащ Клиника по детска урология в Цюрих, Завеждащ сектор по тъканно инженерство и стволови клетки в урологията към Университета в Цюрих с множество публикации в цял свят,един от новаторите в областта на тъканното инженерство в Европа.

Проф. Мазоне е професор към Клиниката по Детска урология в Цюрих и част от екипа по фетална хирургия на неродени бебета към Университета в Цюрих.

Материалът е предоставен от болница "Вита".