Д-р Калчев, практикувате основно лазерна урология. Кои са предимствата й?

Лазерната хирургия на простатата е ново направление, което е в постоянно развитие. За последните 15 години навлязоха редица лазери с различни параметри. В същото време бяха отстранени недостатъците на първите лазерни системи - най-вече по линия на мощност и прецизност. В моята практика съм щастлив, че мога да предложа на пациентите най-добрата технология - Тулиум 200 вата, притежаваща най-добрите показатели.

Безкръвността е основното, което интересува и лекаря, и пациента.

Лазерът позволява операцията да протече с минимална, почти липсваща, загуба на кръв, при кратко хирургично време и минимален болничен престой. Днес оперираме пациенти, които преди години беше невъзможно да помисилим да планираме за операция. Особено такива с допълнителни страдания и заболявания. Сега можем да предложим на всички пациенти без да се налага да ги селектираме. Лазерната технология може да се приложи при всякакъв обем на простатната жлеза и без значение от съпътстващи заболявания.

Кога е необходимо да се консултират мъжете?

Консултациите трябва да се правят своевременно, под формата на ежегодни профилактични прегледи с проследяване на туморния маркер ПСА. Всеки мъж трябва да си изгради постоянство след 45-50-годишна възраст, т.к. вече рисковете започват по-рано. Уринарни и сексуални смущения са първите признаци за започващи проблеми с простатата.

Първоначално се прилага медикаментозна терапия. Важно е да отбележим, че медикаментите не лекуват състоянието, а само потискат оплакванията. В същото време простатата продължава да увеличава обема си, с което да затруднява уринирането и да се натрупва остатъчна урина в пикочния мехур. Тук именно е ролята на профилактиката - да определи подходящия момент, в който да се извърши операцията на простатата и да не се допусне поставяне на катетър.

Защо много мъже стигат до катетър?

Първо, заради липса на контролни прегледи от уролог и неяснота за състоянието си. Второ, заради психологическата им нагласа да изчакат още малко. Трето, често простатата е толкова голяма и в комбинация с други заболявания този тип мъже се възприемат като рискови и не се планират за операция. С Тулиум лазер 200 вата успешно премахваме вече поставения катетър и мъжът отново живее нормално и пълноценно.

Как протича самата операция?

Тулиум лазер е изграден върху химическия елемент тулий - произвежда вълна, която като физически качества е най-подходяща за операции във водна среда. Най-важното по време на операцията е ниската прониквателна способност - 0.2 мм, т.к. се работи в области с много сензитивни структури - сфинктер и пикочен мехур. Лазерът минава през тях като светлинен скалпел и бързо отстранява тъканта на простатата. Операцията продължава ок 1.5 часа. Пациентът е в съзнание, под спинална анестезия, която е максимално щадяща и безрискова.

Какви са дългосрочните резултати?

Бързо следоперативно възстановяване, пълно възстановяване на уринарната струя, без рецидив на простатната тъкан. Лазерната хирургия не е на бъдещето, а на настоящето.

Технологията е достъпна и в 4-те филиала на Лейзър Мед в България и Сърбия.

През ЮЛИ в Лейзър Мед - София, Варна и Стара Загора се провежда ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ с включени: консултация с уролог, измерване на обема на простатата, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА + трансректално ултразвуково сканиране.

Още: резултат от ПСА готов преди прегледа. Важи за ЛЕЙЗЪР МЕД - София.

 

тел. 02 4 760 760

моб. 0899 52 11 01

www.lazermed.bg

 

* съдържание на Лейзър Мед