Традиционно на трапезата на българина присъстват родните млечни изделия - сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко. Кое обаче е най-предпочитаното от тях, има ли мода при млечните изделия и ще започнем ли да консумираме по-често скир, отколкото киселото мляко, попитахме Жечка Великова, ръководител "Млечни продукти" при лидера в модерната търговия - Kaufland България.

Г-жо Великова, от векове български млечни продукти са неизменна част от менюто на сънародниците ни. Означава ли това, че българинът е изключителен традиционалист и неговият вкус не се променя във времето?

Факт е, че интересът на потребителите към традиционните български млечни изделия е много голям. Това не означава обаче, че ние не сме отворени да опитваме нови неща. Хората пътуват по света, откриват и тестват нови продукти и след това искат да ги намерят и в нашите магазини. Осезаема тенденция, която наблюдаваме през последните години, е повишаване на интереса към специализираните млечни продукти. Според нас това е естествен резултат от стремежа на българина към по-здравословно хранене.

Дайте ни примери за такива специализирани млечни продукти.

Голям брой клиенти се насочват и към алтернативни продукти като високопротеинови, био, безлактозни и веган млечни артикули. Според нашия Анализ на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, тези продукти бележат ръст от 20% на годишна база. Някои хора ги избират по здравословни причини, други, защото това е модерно - като замяната на животинското прясно мляко с напитки на растителна или ядкова основа. Разбира се, съвсем логично е, да отчитаме и засилен интерес към веган продуктите, особено по време на пости. Голяма част от клиентите ни използват тези периоди за пречистване на организма си.

Има ли и други модерни продукти, които все по-често намират място в потребителската ни кошница?

Сред така наречените "модерни" продукти се нарежда и италианското сирене бурата. Интересът към него бележи скок с 30%. Увеличение в търсенето има и към наложилите се вече и у нас вносни артикули като италиански твърди сирена -Пармиджано Реджано и Грана Падано, френски козе и сини сирена с благородна плесен и полутвърди сирена от Холандия Нидерландия. Те са предпочитани продукти особено около празници или други специални поводи. Рекорден интерес се забелязва при протеиновия продукт "скир", като само за една година увеличението в продажбите му е с над 80%. Този исландски продукт навлезе неотдавна на българския пазар, но поради приликата му с родното кисело мляко, бързо зае си извоюва значителен пазарен дял.

Застрашено ли е традиционното ни кисело мляко от него и кой е най-предпочитания млечен продукт у нас?

Киселото мляко е емблематично за България и в летните месеци е най-предпочитания продукт в категорията млечни, както за директна консумация, така и за направата на любимите айрян и таратор. Но изключвайки сезонността, осреднено за цялата година бялото саламурено сирене си остава фаворитът на нашата трапеза. Любопитен факт е, че само за последната 2021 г. са закупени 3 пъти повече количества сирене, в сравнение с кашкавал. Разбира се, това си има своето обяснение. Българинът има традиционната привързаност към сиренето като самостоятелен продукт, но съща така то е съставка в множество наши кулинарни рецепти.

 

* съдържание на Кауфланд