Народното събрание прие единодушно със 211 гласа "за" Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това стана на тържественото заседание на парламента в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. Сградата, построена през 1872 г. от Колю Фичето, днес е изпълнена с депутатите на 44-то Народно събрание.

На дървените пейки в залата седнаха 211 депутати от всички парламентарни групи - ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля - българските родолюбци".

Проектът на обръщение беше излъчен на видеозапис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. В обръщението депутатите припомнят делото на строителите на съвременна България.

"Носители на възрожденския дух, независимо от различията във визията за устройството на държавата, народните представители са обединени в стремежа си да постигнат една свята и жадувана цел - да съградят модерна, независима и просперираща България. Те проявяват политическа воля и приемат не както предвижда Берлинският договор "органически устав", а конституция, за да е ясно, че българското Княжество е свободно. В основния закон вписват държавния герб, държавния печат и българския трикольор като израз на самочувствие и стремеж да градят равноправна с другите държава", отбелязват депутатите. "Всички ние им дължим дълбока признателност за това, че гласуват Конституция, която отговаря на интересите на българския народ", посочват те.

Снимка: БТА

"Приетият в Търново основен закон регламентира държавното устройство и приема традиционното разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Залегналите в него принципи и ценности, неговият дух на демократичност и равноправие са живи и днес, като неотменна част и от съвременната българска Конституция", се отбелязва в обръщението.

Документът припомня, че Търновската конституция е основен закон на Третото българско царство повече от 68 години. За времето на нейното действие тя се превръща в идеал за политическо и конституционно устройство на българската държава, посочват депутатите. "Заложените в нея свободи на българските граждани са накърнявани и отменяни, но са просъществували не само на книга, а и като дух сред свободолюбивото българско гражданство. Политическите борби за възстановяване на Конституцията бележат едни от най-кризисните моменти на българския политически живот, довели до тежки изпитания за народа и национални катастрофи", посочват депутатите.

"Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция. Бащите учредители ни оставиха солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти. В тези случаи партийните знамена са свивани, потискано е противопоставянето за сметка на съгласието в името на общественото благо", отбелязва документът.

"Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи", посочват депутатите.

Снимка: БТА

"Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната. Ние помним думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим Първи: "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа". Поклон пред историческото дело на учредителите!", се посочва още в документа.

Тържественото заседание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева постави началото на тържественото заседание във Велико Търново със звънеца, с който е било открито Учредителното събрание преди 140 години. 

Народните представители бяха посрещнати по традиция с хляб и сол и китка здравец. Те се регистрираха чрез полагане на подписи в присъствени книги, поради липса в сградата на електронна система за регистрация. Кворумът беше установен чрез преброяване на присъстващите от секретарите на Народното събрание. Гласуването ще бъде с вдигане на ръка.

Гости на тържественото заседание са президентът Румен Радев, министри, представители на съдебната власт, главният прокурор Сотир Цацаров, предишни председатели на парламента, евродепутати, представители на различните вероизповедания в страната и др. Деца от вокална група "Пеещи камбанки" изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, лидери на партии и депутати преминаха в празнично шествие по централните улици на града

Снимка: БТА

Гвардейци внесоха тържествено в залата оригинала на Търновската конституция, която е приета на днешния ден преди 140 години. Очаква се председателят на Народното събрание и председателите на парламентарните групи да направят изказвания. В дневния ред е и гласуване на Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Проектът на обръщението ще бъде излъчен на видеозапис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи.

Цвета Караянчева: Преди 140 г. народните представители загърбиха враждите си и личната си горделивост

Със сигурност допускаме грешки, трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на тържественото заседание на парламента във Велико Търново.

"Преди 140 години на тази дата бе извършено дело на върховно родолюбие и държавническа мъдрост. Преди 140 години представители на българския народ, с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска Конституция. Те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава", заяви Караянчева.

Председателите на парламентарните групи произнесоха слова по време на тържественото заседание.

Даниела Дариткова: Освобождението не е подарък

Свикването на Учредително събрание е кулминацията на българското национално Възраждане, което с енергията и кръвта на хилядите духовници, просвещенци и борци за национално освобождение очерта и защити държавнотворния инстинкт на българския народ, заяви в словото си председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите й българското освобождение не е подарък, а е плод на естествен процес и принадлежи на една зряла европейска нация с истински духовен и държавнотворен елит. За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие, каза Дариткова. По думите й всички те ще останат в паметта на българския народ като строителите на съвременна България. Днес трудният български път, започнал преди 140 години във Велико Търново, продължава, отбеляза Дариткова.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова: На чии интереси служим понякога

Основният ни закон заема от натрупания по това време опит в Европа, но той не е ничие копие, зави председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. По думите й основен принцип на модерната държава и право, заложен в Търновската конституция, е това, че всички български поданици са равни пред закона, разделение между съсловия в България не се допуска. Днес около век и половина по-късно отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона, заяви Нинова. Колко са свободни мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство, попита тя. Можем да сме горди, че духът на просвещението, който даваше свят на поробения ни народ, намери своето продължение чрез Конституцията, посочи Нинова. "На българските интереси ли служим всякога, ние политиците или на свои собствени. Дали не зависим понякога от чужди такива или от корпоративни", попита Нинова.

Явор Нотев: Какво е посланието към всички нас

Нам се пада честта да свеждаме глава и чело пред делото на нашите предци, да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен дълг, а защо не и при изпълнение на гражданския си дълг, каза Явор Нотев от ПГ на "Обединени патриоти". Следването и изпълнението на законите е основно задължение на всеки гражданин, каза той. Да превърнем приемането на Търновската конституция в такъв светъл, значим, почитан празник е послание към всички наши съграждани да живеят според върховенството на Конституцията и закона, отбеляза Нотев. Спазването на закона по думите му е пряк път към просперитета и добруването на страната. Като български народни представители имаме своите задължения да се вслушваме в гласовете, които критикуват, които търсят слабостите на основния закон, посочи той.

Мустафа Карадайъ: Учредителите ни дадоха важен урок

Търновската конституция открива хоризонт за възстановяване и развитие на българската държавност, на основата на конституционализма, парламентаризма и общочовешките демократични ценности, каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му Търновската конституция внася такива демократични завоевания на европейските народи като върховенство на закона, разделение на властите, парламентарния контрол и министерската отговорност, политическият плурализъм, всеобщото избирателно право, свободата на мисълта и на словото, правото на сдружаване, неприкосновеността на личността, закрилата на собствеността. В нея са залегнали и защита на гражданските свободи, политически права за всички български граждани, равенството пред законите, свободата на печата. Според Карадайъ депутатите от Учредителното събрание са дали урок, който трябва да се помни - показали са, че могат да поставят националните интереси и демократичните идеи над своите партийни пристрастия. Че този урок се знае и помни, според него, се вижда във важни решения като членството на страната в НАТО и в ЕС.

Веселин Марешки: Учредителите не са мислили за един мандат, а за поколения напред

Впечатляващи са историческите факти, които днес си припомняме, но зад всяка историческа дата са хората, нашите предци, отбеляза лидерът на "Воля" Веселин Марешки. По думите му те са спорили разпалено, но са имали една обща цел - България да започне да се развива и да застане достойно до останалите европейски страни. Той припомни, че в кратки срокове след Освобождението са изградени основните институции , приети са най-важните закони, националната валута става конвертируема. Марешки заяви, че големите родолюбци от онова време не са питали като ще вземат, а са давали пари за университети, училища, болници, храмове, за бъдещето на България и за идните поколения. "Българските родолюбци не са действали и не са мислили с времевата единица мандат. Те са мислели за поколения напред, стратегически. И можем да се поучим много от тях", посочи той.

Пред журналисти, преди началото на заседанието Румен Радев приветства решението на Народното събрание Велико Търново да има статут на историческа и духовна столица на България, основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново.

"Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазване на нашата историческа памет и укрепване на духовността". На журналистически въпрос, дали може да инициира промени и този статут да бъде част от конституционния текст, той отговори, че първо ще обсъди внимателно тази чисто правна тема със своя правен екип.