Премиерът на Република Северна Македония подчерта днес, че няма тайни преговори с България, нищо не се крие и нищо не се обсъжда по различен начин, предаде МИА.

Той допълни, че португалското предложение е на масата и че за Скопие това е "добра основа да намерим решение на двустранния въпрос със София".

Заев заяви днес пред журналисти, че несериозни изявления, особено от страна на лидера на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, във връзка с преговорите с България може да предизвикат само вредни последици и застой в процеса на интеграция на страната в Европейския съюз.

Премиерът на РСМ каза, че много пъти в присъствието на лидери на ЕС и на страните членки е заявявал твърдо, че македонският език и идентичност не са предмет на преговори, и още веднъж призова за трезвост и сериозност при обсъждането на разговорите с България.

"Само сериозни политици и отговорна политика могат да ни отведат до по-добро бъдеще за всички граждани", заяви Заев.

Също днес албанският премиер Еди Рама обвини лидерите на държавите членки на ЕС, че блокират преговорите за членство на Албания и Северна Македония в ЕС, съобщава порталът Економиа онлайн.

В интервю за германския "Билд" Рама каза, че ЕС е нарушил обещанията си и внася разединение сред народите на Балканите с "политически цинизъм, както в историята за очакването на Годо".

"Само се говори, но нищо не се случва! Това беше дългогодишна амбиция на нашите народи, на Албания и Северна Македония, да се присъединят към Европейския съюз и така да дадат възможност на своите граждани да се възползват от свободния пазар и да участват в тази велика демокрация", каза Рама.

Той добави, че като премиер на Албания отлично съзнава, че двете страни не са готови да се присъединят към ЕС и трябва да отговорят на много изисквания, за да станат членки на съюза, но те вече изпълняват повечето от условията за започване на преговорите. Той припомни, че решението за започване на преговорите бе одобрено от Съвета на ЕС още през 2018 г.