Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев се надява на решение с България през първата половина на 2021-ва година. Дотогава Македония продължава по пътят към Европейския съюз в тези сфери, които не са свързани с отварянето на преговорни глави, съобщи БНР.

"Надявам се, че пред първата половина на 2021 г. в много по-спокойна обстановка и в двете страни ще успеем да намерим решение, за да продължим с формалностите включително провеждане на първата междуправителствена конференция, а по-нататък с отваряне и затваряне на глави, в преговорите за присъединяване към ЕС", каза той, представяйки план "Акция 21-ва" за европейски стандарти в страната.

В планът, който цели ускоряване на процесите за приближаване на страната към Евросъюза, са включени 10 приоритета.

На първо място са прочистването на правосъдието и борбата с корупцията.

През първата половина на 2021-ва Заев обеща и да бъде направено дълго отлаганото преброяване на населението, каквото не е извършвано от 18 години и може да промени значително избирателните списъци.

Зоран Заев обеща да развива и производството на канабис за медицински цели, от което очаква приходи от 250 милиона евро, обяви се и за декриминализация на канабиса за лична употреба в малки количества.