"Република Северна Македония прави всичко необходимо за намиране на решение за спорните въпроси със София", заяви днес премиерът Зоран Заев, като нарече България "голям приятел", предаде агенция МИА.

"Не сме далеч от постигането на споразумение, трябва ни само добра воля и оптимизъм. Вярвам, че това ще стане преди втория съвет на министрите от ЕС /през декември/ и една моя среща с премиера /Бойко/ Борисов. Вярвам, че нашите работни групи ще създадат адекватна атмосфера за това", каза Заев пред репортери по време на Македонски енергиен форум 2020.

Той добави, че се развиват идеи в духа на достойнството на двата приятелски народа за намиране на решение, съответстващо на европейските ценности.

Отговаряйки на журналистически въпрос за какво се дискутира с България, Заев посочи, че не се говори за отстъпки, а за решения за двете страни.

"Има начини как да се реши това. Още веднъж подчертавам, радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност", каза премиерът.

Коментирайки критиките от бизнес сектора, че деловите връзки са били засегнати от споровете, Заев възрази, че бизнес връзките между двете страни са изключително добри. "Македонско-българската стопанска камара има отлично сътрудничество с двете страни. През изминалата година независимо от коронавируса имаше 12-13 нови български инвестиции у нас и 2 македонски в България. Жалко, че търговията е намаляла навсякъде, включително и между двете страни, но перспективите са отлични", каза Заев пред журналисти.