Това съобщи Министерството на земеделието и храните. Така на практика може да започне изплащането на блокираните средства по програмата, е заявил министър Найденов, цитиран в съобщението, предаде БТА.
Министърът е уверил Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в програмата за развитие на селските райони, е каза министърът.
До момента по програма САПАРД са платени 2404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лева. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82 лева.
Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, е посочил министър Найденов. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на общините Велинград, Борован и Белослав.
За оптимизиране на работата по програма САПАРД са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти. Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, е посочил министър Найденов. Обществените поръчки по 51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529,40 лева.