"Ние сме от розоберачески край. Ниската изкупна цена на розите е голям проблем, особено когато това е свързано с нашия поминък", казаха жителите на Стрелча на среща с народните представители от ПГ на "БСП за България" за "Визия за България".

"БСП настояваше да се приеме законът за розата, точно по време на розобера, но въпреки уверенията на управляващите, той не беше приет", припомни Николай Бошкилов. "Именно такива казуси са основният мотив във Визията да залагаме на повече държава във всички сектори, но не държавата на Борисов, а държава, която мисли за всичките си граждани", каза Александър Симов.

По повод здравеопазването, жена в залата сподели, че "лекарите са като чиновници". "Затова ние много държим и е предвидено във "Визия за България" промяна в статута на лечебните заведения, както и промяна във философията на управлението и функционирането на НЗОК", подчерта депутатът Илиян Тимчев. Той обясни, че НЗОК трябва да бъде независим орган, който определя цените на клиничните пътеки и има контрол над здравната карта, която трябва да блокира приема на пациенти, с цел източване на касата. "Когато здравните заведения престанат да бъдат търговски дружества, ще се върне призванието на лекаря да лекува пациентите", каза още Тимчев. Един от най- добре приеманите сектори във "Визия за България" е образованието - доказателство, за което е високата оценка на училищен директор от Стрелча.

"Най- големият ни проблем тук, в Сърница, е че няма перспектива за развитието на младите хора и хората на средна възраст. Голяма част от хората заминават да работят в чужбина, защото няма работни места, а ако има, то заплатите са изключително ниски". С тези думи се обърнаха жителите на Сърница към народните представители от ПГ на "БСП за България" Николай Тишев и Георги Андреев. Хората предложиха на депутатите за секторните политики, в раздел Регионално развитие във Визията, Пазарджик да бъде включен с дървообработване като основен поминък. Също така те предложиха предвидената програма за развитие на Странджа-Сакар да бъде направена и за Родопите.

"Вашите предложения са важни за нас. Всичко това ще бъде взето под внимание и приложено в окончателния вариант на проекта "Визия за България", който ще бъде готов към края на декември", каза Георги Андреев. Той поясни, че неслучайно се правят такива срещи. "За първи път в България някой прави визионерски документ с хоризонт от 15-20 години", отбеляза народният представител. Друг голям проблем, на който гражданите на Сърница обърнаха внимание на народните представители бе здравеопазването и липсата на спешна помощ. "Когато се наложи да търсим спешна помощ, трябва да пътуваме 50км.".

"Здравеопазването е голям проблем в почти всички малки общини в България", заяви Николай Тишев. Той припомни, че затова във "Визия за България", в раздел Здравеопазване се предлага действащи общински и окръжни болници. "Не е нормално, в европейска държава, един гражданин да има достъп до лечение до 20.00ч. и след това да се спасява както намери за добре", заключи Тишев.