Законът за пътните превозни средства е във фаза на обществени консултации, срокът за тях ще изтече на 19 август, а след това работната група ще прегледа всички постъпили предложения и ще изготви проект на законопроект, коментира министърът на транспорта.

Днешната пресконференция на БСП приемам в духа на общественото консултиране за законопроекта за Закона за пътищата.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с пресконференцията на БСП за Закона за пътните превозни средства, предаде "Фокус".

"От 2017 година има работни групи, които работят по съответните текстове на разделяне на Закона за пътищата на 3 части", каза Желязков.

Елементи на пътната безопасност, по думите на Росен Желязков, са подготовката на водачите, безопасността на самите пътни превозни средства, безопасността от правилата за движение и контролната дейност.

"Два от законопроектите са във фаза на приключили обществени консултации, а Законът за пътните превозни средства е във фаза на обществени консултации", поясни той и добави , че обществените консултации са в срок от 1 месец, който ще изтече на 19 август, а след това работната група ще прегледа всички постъпили предложения и ще изготви проект на законопроект.

"Чак когато аз се ангажирам с тях, ние може да говорим за наличието на законопроект, който ангажира правителството", каза още той.

По думите му, сегашните текстове могат да бъдат реферирани към правителството, когато министърът на транспорта ги подпише.

Няма да позволя увеличаване на административната тежест и спекулации на тема лобизъм и интереси, каза още министърът на транспорта.

Той добави, че готвените законопроекти не са само на работната група, на министъра и на кабинета, но те ще ангажират и мнението и вниманието на Народното събрание.

"Ние искаме да имаме ефективен контрол на техническото състояние, на достоверността на моторното превозно средство, което се внася, и искаме да бъде облекчен продавачът и купувачът при регистрацията на моторното превозно средство", добави Желязков. По думите му, темата за автосервизите е неразбираема.

"На пресконференцията на БСП е предложен режимът да е уведомителен за първите две години на автосервизите, за да се види колко и какви автосервизи има в страната", поясни той и добави, че трябва да се знае, когато се правят ремонти, каква е оторизацията и какъв е произходът на частите, както и какво е качеството на труда.

"Това е с оглед безопасността на извършваните ремонти ипоследиците от тях", заяви той. Росен Желязков каза още, че хората ще могат сами да извършват  ремонтни дейности. "Сервизна дейност, която се извършва срещу заплащане, е тази, която трябва да бъде регистрирана. Всеки може сам да си извърши дейността по ремонт любителски, но ако не е срещу заплащане", категоричен бе той.