Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов, заяви  говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Миналата седмица Келер бе на посещение у нас и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин и на нов път през Кресненското дефиле. По този повод Националният фронт за спасение на България (НФСБ) разпространи декларация до Министерството на външните работи, ЕП, федералното правителство на Германия и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия", подписана и от Симеонов.

В текста Келер бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка". НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.

МС се разграничи от нападките на Симеонов >>

Декларацията на Валери Симеонов за Ска Келер освен, че разтърси европейските медии с нейния маниер, предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, споделят от неправителствената организация.