"Както обикаляхме и снимахме стари софийски къщи, застрашени от лакомията на инвеститори и безхаберието на собствениците им, хоп, ЖЪЛТИ ПАВЕТА на куп! Какво ли правят в този двор и как са попаднали там?", написа Лилков в профила си във Фейсбук по повод един от символите на София, който покрива улиците пред Народното събрание, СУ и БАН.

По-късно той коментира под публикацията:

"Би трябвало кметът на София да е обявил отдавна процедура за обявяването им за културна ценност, но не е известно дали това е направено. Столичният общински съвет е взел решение да започне процедурата през 2013 г. Дали кметът е предприел действия в тази посока е въпрос, който трябва да бъде зададен!"

Жълтите павета може да се класифицират като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство.

Находката със струпаните до дворната ограда павета е направена по време на обиколка на Лилков и Славов из занемарени археологически обекти - в Лозенец, Триадица, Подуене и Оборище. Двамата са били заедно с кмета на район "Средец" Мария Ачкова.

"Каза ми: "Кмете, ето ти паветата", разказа тя пред OFFNеws.

Според Ачкова групата се е натъкнала и на доста по-драстични нарушения, но не обяви какви са те.

"Състоянието на разкопките на църквата "Св. Троица" в Южния парк, на Античния мавзолей на ул. Димитър Хаджикоцев, на Вила Рустика на ул. "Гинци" в Подуене и Сердикийския амфитеатър на ул. "Будапеща" е по-плачевно отпреди два мандата управление на ГЕРБ в София. Колко усилия положихме за запазване на тези паметници! Безхаберието продължава", написа обаче още Вили Лилков, който е бивш общински съветник от ДСБ.

Близо 110 години жълтите павета застилат центъра на София, както и тръгващите от него улици в различни посоки, вливащи се в гъстата улична мрежа.