Земеделците от цялата страна излизат на протест с трактори и друга тежка техника срещу вноса на украинско зърно и други храни, които се произвеждат и у нас. Очаква се блокиране на възлови пътища от 10.00 часа нататък през целия ден, обявиха организаторите от Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Те са непримирими с вдигането на забраната на вноса на украинска земеделска продукция след 15 септември, след като парламентът гласува такова решение.

Към зърнопроизводителите се присъединиха и животновъди, пчелари, овощари, картофопроизводители и други земеделски производители.

От Инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест разпространиха и карта на блокадите - общо на 46 места в страната, сред които кръстовища, възлови пътища и гранични пунктове.

В свой коментар в навечерието на протеста премиерът Николай Денков заяви, че не преговаря с терористи, което допълнително провокира недоволството на земеделците. "Който сее вятър, ще жъне бури!", отвърнаха земеделците. Впоследствие Денков се извини на онези, които е засегнал, но не и на зърнопроизводителите, които, по думите му, са получавали най-големия пай от субсидиите от ЕС през последните години.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оневини репликата на Денков с констатацията, че той все още е "млад премиер", и призова за диалог власт - протестиращи.

Денков отново покани земеделците на среща в МС, но те отказаха и предупредиха, че заради обидата "терористи", протестът ще е още по-масов. 

Министърът на образованието пък апелира земеделците да избягват районите на училищата, за да не пречат на децата да стигнат да училище.

Скрийншот: Фейсбук, Инициативен комитет за провеждане на общонационален земеделски протест

По пътищата ще има допълнителни полицейски патрули. При посещението си в Елхово вътрешният министър Калин Стоянов призова протестиращите зърнопроизводители да спазват правилата, да не се стига до ескалиране на напрежението и да не се ограничава свободното придвижване на граждани.

Стопаните пък от своя страна се оплакаха от полицейски натиск два-три дни преди обявения протест.

Председателят на националната овцевъдна и козевъдна организация Симеон Караколев обвини през във Фейсбук, че от края на миналата седмица "не спират сигналите за репресии върху земеделските производители, в почти цялата страна, от органите на МВР във връзка с предстоящите протестни действия!"

"Министерство на земеделието и храните услужливо е предоставило списъците с регистрирани ЗП на територията на всяка община. ДФЗ започва масови внезапни проверки на животновъдите. Явно страхът е голям, но ОБЕДИНЕНИ сме силни и ще успеем!", коментира Караколев, който е и иницаторът за пилона на Рожен.

Именно заради това от ПП-ДБ заподозряха, че зад протеста стоят приближени на президента Румен Радев. Съмненията си в тази посока изказа и зам.-председателят на земеделската комисия Росен Костурков.

А лидерката на БСП Корнелия Нинова заподозря, че зад протестите стои Бойко Борисов, който искал да свали правителството, което пък е подкрепяно от ГЕРБ-СДС.

Междувременно стана ясно, че към протестиращите 24 земеделски организации се присъединява и Националното сдружение "Обединени земеделски производители" (ОЗП), информира БТА.

На 14 септември на националната среща на браншовите организации в Арбанаси бе взето решението за започване на протестни действия. Беше приета декларация, с която се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". Исканията на земеделските производители са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и на редица стоки като нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, мед и др.

От сектора настояват още за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Сред останалите искания е изплащането до края на месеца на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.