Моята цел от тези смени е да се завиши контролът, защото заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата. Това заяви министърът на земеделието проф. Христо Бозуков пред БНР.

Предстои да се обсъди ще има ли рокади в "Напоителни системи". Ще бъдат предприети действия, ако трябва, каза служебният министър на земеделието относно проверката в "Напоителни системи".

Относно проверката в "Напоителни системи" Бозуков заяви: "Имам информация, че докладът вече е депозиран в МЗХГ в петък, но нямах възможност да се запозная с него. Докладът доказва тезата ми, че с вътрешния одит няма как да се постигне реална визия за нещата".

"Вече се появиха мнения защо се вършат отстранявания за хора, за които няма конкретни данни за закононарушения. Защото аз нямам възможност да направя тези проверки. Извиках шефката на одита на "Напоителни системи" и я предупредих. Това ще бъде един вид тест. Наскоро е получен одит от Сметната палата и този доклад е дошъл преди седмица, но не ми е предоставен на мен като принципал на "Напоителни системи", защото предполагам там има доста критични бележки особено при обществените поръчки. Имам доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в "Напоителни системи". Най-дребният е, че е извършен ремонт на един автомобил, собственост на майката на директора за около 2800 лв. за сметка на "Напоителни системи", като е дадени разрешение на председателя на Съвета на директорите този автомобил да бъде използван като служебен", уточни той.

"В момента г-жа Снежина Динева се разследва от Софийска градска прокуратура. Има три преписки, две от които могат да завършат в обвинения. Дружеството е изтеглило кредит от 13 млн., изтеглен от частна банка, но тази банка не покрива критериите за ликвидност. Това заплашва обезпечението на "Напоителни системи". При едно неизплащане на месечните вноски по кредита, могат да бъдат запорирани сметките на "Напоителни системи", каза още проф. Бозухов.

Той допълни, че има несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения "и учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони."

Сред причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на БАБХ проф. Бозуков посочи "сключени договори, които са доста съмнителни".

"Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща, не само по този случай", коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. "златен гьол", който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията.

Много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, заяви Христо Бозуков.

По повод сменените началници на горски стопанства, Бозуков заяви, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници.

Христо Бозуков огласи и информация, че в определени райони населението се агитира и "притиска в една или друга посока" от служители на горските предприятия и тази практика не е била прекратена от сменените началници.

"Те бяха изрично предупредени, че трябва да направят всичко възможно да не се въздейства върху населението от която и да е политическа партия. Дори получих сигнали, че с транспортните средства, на които са свалени опознавателните знаци, се върви да се агитира. Получих много сигнали, че тези неща продължават", заяви Бозуков.

"Споделям правилото, че рибата се вмирисва откъм главата. Това е първата стъпка. Ние трябва да започнем от някъде. Важно да се осъществява последствен и засилен контрол върху плановата и санитарната сеч, върху изпълнението на мораториума, за който издадохме заповед. Ако това не се изпълнява, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат", добави той.

По темата за заменките Бозуков изтъкна, че министерството няма как самостоятелно да разваля договори и прокуратурата трябва да се намеси.

Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари, декларира още Христо Бозуков.

"Има известни малки резерви в Държавен фонд "Земеделие". Ние сме подали вече искане за нотификация пред Европейската комисия за тези средства."

Тепърва предстоят проверки в ДФ "Земеделие", защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен, подчерта Христо Бозуков.

"Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години", допълни министърът на земеделието.