Новото италианско правителство спечели днес вот на доверие и в горната камара на парламента след бурни дебати, в които крайната десница обвини премиера Джузепе Конте, че е предал избирателите, като се е отказал от предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Кабинетът "Конте 2" спечели вот на доверие

Снимка: АР/БТА

Конте, подкрепен от антисистемното движение "5 звезди" и от левоцентристката Демократическа партия, спечели вота на доверие в долната камара вчера. Днес в Сената той спечели вота със 169 гласа срещу 133 и петима въздържали се при необходими за успеха 152 гласа. Това мнозинство в горната камара е доста крехко, но все пак позволява на новата управляваща коалиция, оставила зад борда крайнодясната "Лига" на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, да се заеме с по-умерен курс спрямо Европейския съюз.

Според наблюдателите правителството ще трябва да се бори да оцелее, когато се опитва да прокарва закони по някои особено спорни въпроси, като имиграцията.

Движението "5 звезди" и Демократическата партия, които доскоро бяха върли противници, неочаквано за мнозина преодоляха различията си и успяха да се коалират, след като миналия месец Лигата напусна предишната коалиция с "5 звезди", опитвайки се да предизвика предсрочни избори и да материализира растящата си популярност.

Правителството Конте 2 получи вчера подкрепата на депутатите от долната камара на парламента (343 членове на Камарата на депутатите гласуваха "за", 263 - "против"). Речта на Джузепе Конте пред депутатите в долната камара премина в атмосферата на футболен мач заради виковете на народните представители от опозицията и особено на тези от партия "Лига" на досегашния вътрешен министър Матео Салвини.

Ситуацията днес в сената не бе по-различна. Конте бе посрещнат с викове "достойнство, достойнство" и "предател, предател" от депутатите на Лигата и съюзниците им от "Италианските братя", отбеляза Асошиейтед прес.

Отношенията между Салвини и премиера Конте - безпартиен професор по право, силно се изостриха и двамата си размениха обидни думи при днешната бурна сесия в Сената.

"Господин премиер Конте, не ви завиждам. - каза Салвини. - Вие получихте поста си чрез предателство. Не бих могъл да остана тук и 15 минути. Нямам власт, но имам своето достойнство и обичта на италианския народ."

Салвини по време на днешните дебати

Снимка: АР/БТА

Конте отвърна, че чрез опита си "едностранно и принудително" да свика предсрочни избори Салвини е действал "арогантно и със слабо познаване на конституционното право".

Салвини получи тениска с надпис: "Премиер на Салвини, идеи, сърце, смелост, след като направи изявлението си в Сената преди гласуването

Снимка: АР/БТА

Очаква се новата италианска администрация, вече без Салвини, да възприеме по-помирителен тон към Европейския съюз и да смекчи твърдолинейните миграционни закони, които лидерът на Лигата успя да прокара като вътрешен министър, посочва ДПА. Конте каза, че е време да се изостави политиката на "затворени пристанища" за кораби с мигранти, наложена от Салвини, и да се възприеме по-балансиран подход по въпроса.