Днешното решение е резултат от проведените дискусии и задълбочен анализ на всички страни и ефекти от евентуално увеличаване на здравната вноска, се посочва в съобщението.

Миналата седмица Министерски съвет взе решение за увеличаване на здравните вноски с 2% пункта от 1 април. Това се предвиждаше в проекта за изменение на Закона на бюджета на НЗОК за 2010 г. По този начин правителството целеше с 300 млн. лв. да се увеличат приходите на Здравноосигурителната каса до края на годината.
Увеличението на вноската от 8% на 10% се предвиждаше да се подели в съотношение 60:40 между осигурител и осигурен.

249 млн. лв. от увеличението на средствата в НЗОК трябваха да се използват за болнична помощ, 11 млн. лв. за първична извънболнична медицинска помощ, а 12 млн. лв. за специализирана.

Увеличението на здравната вноска ще бъде трудно и непопулярно решение, но това е важно да стане сега, каза тогава министърът на финансите Симеон Дянков.

Срещу решението на правителството скочиха синдикати, опозиция, работодатели и редица икономически експерти. Това накара правителството да промени своето решение.

Здравната вноска няма да се увеличава на 10%, обяви в понеделник Дянков. Решението е взето след допълнителен анализ на финансовото министерство и след като идеята за вдигане на здравната осигуровка на 10% не получи подкрепа.

“В петък, събота и неделя се срещахме по няколко пъти с премиера и решихме, че има по-добър начин – държавните служители да плащат, така че всички в България да си плащат осигуровките”, изтъкна тогава Дянков. Днес обаче от Министерския съвет не съобщиха дали е взето решение служителите на администрацията да плащат осигуровки.

Отново беше отложено и решението за замразяване на бюджетните заплати тази година, съобщи БНР. Чака се становището на бъдещия министър по еврофондовете Томислав Дончев. Идеята е около 2500 чиновници, които работят по усвояването на парите от оперативните програми, да спрат да получават по две заплати.