По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.

След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент, пише още в съобщението от правосъдното министерство.

По-рано днес опозицията поиска оставките на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев, заради бягството от затвора.

Издирването на двамата опасни затворници, избягали вчера следобед от Централния софийски затвор продължава. Според източници на БНТ до момента са подадени над 100 сигнала на телефон 112, в които се твърди, че Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев са били забелязани. По 15 от сигналите се работи сериозно.

Полицаи цял ден претърсват района около Ботевград, където живее семейството на Пелов. Полицията в града задържа сина на издирвания. Той беше конвоиран до София, където с него работят криминалисти и специалисти от Института по психология на МВР.

Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени и за международно издирване. Охраната на границите ни е засилена.

Колко струва бягство от затвор

Не е трудно да се избяга дори от най-големия и уреден затвор в страната, ако имаш достатъчно пари и знаеш как да го организираш, предаде журналистът от БНТ Иво Никодимов.

Според данни на експерти, едно такова бягство струва между 60 и 120 хиляди лева. Най-скъпото бягство, засечено у нас е на стойност 140 хиляди лева. Няма затвор, от който не може да се избяга, но трудността идва от това да се проследят затворниците след бягството им. Софийският затвор се намира в оживен квартал в широкия център на столицата, но в квартала няма видеонаблюдение, с което да се проследи движението на колата, която е откарала двамата затворници. През 2014 г. е имало не един случай на бягство от Софийския затвор.

Експерт: Избягалите затворници няма да бъдат открити >>