През март роденият в Кувейт 48-годишен Гаит бе признат за виновен в заговори за убийството на американци, заговори с цел предоставяне на материална подкрепа за терористи и в оказването на такава помощ.

Американският окръжен съдия Луис Каплан каза, обръщайки се към обвиняемия: "Вие, господине, по моя преценка, още искате да направите всичко възможно, за да помагате на Ал Каида да убива американци", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Преди да научи присъдата си, Гаит каза чрез преводач, че само Аллах може да съди действията му и цитира откъси от Корана.

"В момента, в който ми оковавате ръцете и възнамерявате да ме погребете жив, вие развързвате ръцете на стотици мюсюлмански младежи. Те ще се влеят в редиците на свободните мъже и много скоро светът ще види края на тези театрални постановки", каза подсъдимият.

Осама бин Ладен бе основател на терористичната организация „Ал-Каида“, отговорна за Атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, САЩ, както и за многобройни други атентати срещу цивилни и военни цели. 

Той бе убит през май 2011 година. Вижте повече>>>