По повод бягството на двама опасни рецидивисти от Софийския затвор, заради което в парламента бяха привикани вътрешният и правосъдният министър, председателят на правната комисия заяви:

"Да се съобразяваме, че бягства от затворите винаги е имало, още от времето на граф Монте Кристо, влака-беглец, от Алкатраз - най-охраняваният затвор (намирал се на остров в САЩ, откъдето само веднъж е имало успешно бягство и не е сигурно дали затворниците са оцелели - б.р.). Не искам да омаловажавам случая, искам да кажа, че този случай е поредният, който касае реализация на едно престъпно мислене. И това не е политически въпрос".

Въпреки че той очевидно говореше за героя от едноименния роман на френския писател, публикуван през 1844 година, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов го защити с думите:

"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас".

Вътрешният министър Валентин Радев обаче призна, че още от миналото лято е имало оперативна информация, че единият от двамата престъпници подготвя бягството си от затвора.  За това бил подаден сигнал, но, "за жалост", се случило така, че той все пак се измъкнал.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък не скри, че в случая има човешки грешки.

БСП поиска оставките и на двамата, но те отказаха да ги подадат.

Междувременно прокуратурата съобщи, че в Португалия е бил задържан един от двамата затворници, които успяха да избягат от Софийския затвор през 2014 г.


Чистачката от затвора: Развиках се защо стрелят по човека