Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писмо до НАП и до министъра на финансите Владислав Горанов да се направят проверки на лечебните заведения, както и на търговците на едро с онкологични и онкохематологични лекарства за цената, на която те се търгуват.

Това съобщи министър Ананиев пред членовете на парламентарната комисия по здравеопазване. Ще се провери и на какви цени са закупени доставените лекарства, допълни той.

Връзката между НЗОК и МЗ трябва да е жива и всекидневна. Докато не се създаде новият здравноосигурителен модел, НЗОК трябва да се пази, защото се грижи за здравето на българските граждани, каза още той и допълни, че ще започне разговори с всички политически сили, за да се намери приемлив модел за хората и за експертите в системата.

Ананиев каза още, че предложението за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, според което частните, държавните и общинските болници ще бъдат поставени при равни условия, вече е при министър Владислав Горанов.

При изслушване в парламента от членовете на комисията по здравеопазване управителят на НЗОК Дечо Дечев каза, че по закон частните болници са освободени от задължението да правят обществени поръчки, но където няма обществена поръчка, цените винаги са максималните.

Всички плащания са напълно законни, но има нужда от проверка, която Здравната каса не може да извърши, добави Дечев. По думите му НЗОК плаща едно и също лекарство в различните болници с разлика до 700 процента. Не е нарушен законът, а има практика за нерационално използване на обществен ресурс.

Депутатите от здравната комисия изслушаха Дечев заради негови твърдения, че НЗОК плаща за едно и също лекарство на различни цени на частните и на държавните болници.