Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот. По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни избирателни комисии.

От Обществения съвет към ЦИК обаче изразяват недоверие, че подобна кампания ще е успешна и ще позволи в рамките на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина.

Според ЦИК обаче има достатъчно време всички хора, които не са гласували досега с машина, да го направят и смятат, че машините няма да са причина за по-ниска избирателна активност.

Всеки ще има достатъчно време да гласува преди машината да се самоизключи след пет минути и половина, категоричен е  говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"При пробите в ЦИК най-продължително беше времето на човек на близо 100 г. - 4 минути и 11 секунди. Това време се оказва достатъчно и за най-неориентираните, за да дадат вота си", посочи Томов по bTV.

От днес започва изпращането и на машините за вота в чужбина. Те ще бъдат транспортирани от Министерството на външните работи, а техническото им обслужване в чужбина ще се осъществява от служители на "Сиела Норма".

По думите на Томов зад граница ще се изпратят 421 машини.

"Нещата ще са напрегнати до последния момент. Въвеждаме нова технология, това няма как да създава напрежение. Гласуването зад граница има удвояване", коментира Томов.

"Вчера в страната са използвани над 180 машини. Времето навсякъде беше еднакво горещо", каза Томов по повод отказа на една от машините в хасковското село Сърница да работи заради жегата.

Нямаме категорична информация, че машината е спряла да работи заради прегряване в топлото време, категоричен е говорителят на ЦИК.

Вчера се проведоха частични местни избори в Благоевград и още 7 кметства в страната - сред тях са селата Вресово, Ясен в община Плевен, Сърница и Памидово. За първи път избирателите гласуваха изцяло машинно, а от секционните комисии казаха, че им е отнело между 15 и 20 минути да приключат изборния ден.