Народното събрание обсъжда днес внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради политиката му в сектор "Здравеопазване". 

Това е трети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Предишните два бяха на тема "Сигурност" и "Корупция", но не успяха да минат.

БСП внесе третия вот на недоверие с мотива, че състоянието на здравеопазването се влошава. Социалистите се противопоставят на намерението на управляващите да правят реформи, които според тях, ще натоварят допълнително финансово българските граждани. Това е третият вот на недоверие, който социалистите внасят.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството."

Председателят на здравната комисия в парламента - депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, е на мнение, че място за дебат има: "Аз разчитам, че може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус".

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов оспори мотивите: "Можеха да си зададат въпроса колко пари в правителството на Борисов 3 са дали повече за здравеопазването, колко болници, високотехнологични, бяха открити и преоборудвани."

Депутатите от "Воля" заявиха, че няма да участват в дебата.

"Воля" няма да участва в дебата за вота на недоверие, защото това е част от сценария за т. нар. "радиомълчание", след което парите, които трябва да се дадат за здраве, образование и демографски проблеми, ще се дадат за "безсмислени играчки", заяви в сутрешния блок на БНТ1 лидерът на "Воля" Веселин Марешки, визирайки средствата, отделени за модернизиране на армията.

От ДПС имат свои мотиви.

"В сектора, картината не е добра и всяка година проблемите се задълбочават, така че ние ще изложим нашите мотиви, вътре в зала", каза председателят на движението Мустафа Карадайъ преди дни.

Дебатите по третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" са първа точка в дневния ред на днешното заседание, а самото гласуване ще бъде следващата седмица.

Партиите в управлението няма да подкрепят вота. Все още не е ясно каква ще е позицията на ДПС по вота. Но дори и техните 25 депутати да подкрепят искането на БСП, вотът няма да мине.