Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул.

Българският министър-председател присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток".

Преди нея Борисов разговаря със сръбския президент Александър Вучич, предаде Танюг. Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата. 

Премиерът Борисов изтъкна ползотворното сътрудничество в областта на енергетиката между българската и сръбската страна. Българският министър-председател информира Вучич за постигнатия напредък на дейностите по разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбска граница. Борисов отбеляза, че реализацията на проекта "Балкански поток" ще осигури възможност за доставки на природен газ от различни източници на конкурентни цени както за България, така и за съседните страни и за региона на Югоизточна Европа. От своя страна президентът Вучич също потвърди, че сърбите ще наричат проекта ДБалкански потокУ.

Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че АМ "Европа" се строи за Сърбия. ДЕдиният лот до лятото ще е готов, по другия също текат процедурите", заяви Борисов.

През ноември миналата година премиерът Борисов посети Сърбия, където заедно с президента Александър Вучич участваха в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

Владимир Путин пък разговаря с турският му колега Реджеп Тайип Ердоган при закрити врата.

По време на преговорите са били обсъдени въпроси, свързани с по-нататъшното развитие на руско-турското сътрудничество, както и редица актуални международни въпроси, включително ситуацията в Сирия, Либия, Ирак, ескалирането на напрежението между Иран и САЩ. Разговорите са продължили близо два часа, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди началото на преговорите Ердоган посрещна Путин пред конгресния център Халич.

В руската делегация са включени помощникът на руския президент Юрий Ушаков, специалният представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, министърът на отбраната Сергей Шойгу, външният министър Сергей Лавров, ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, посочва ТАСС.

Агенция ДПА информира, че около конгресния център са взети засилени мерки за сигурност. Около него са разположени 7200 полицаи, включително 300 служители на специалните части, 30 експерти за обезвреждане на бомби, 30 бронирани коли, както и три полицейски хеликоптера и четири лодки.