Правителствата на Република България и на Република Северна Македония провеждат съвместно заседание в Резиденция "Бояна" в София.

Събитието е част от двудневното посещение на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски.

В встъпителните си думи българският премиер Кирил Петков заяви, че очаква реални резултати от разговорите между София и Скопие.

"Няма нищо по-добро от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, да имаме свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да говорим за европейска интеграция заедно, да следим внимателно общите теми, включително историята и човешките права. Неща, които са важни за евроинтеграцията", коментира Петков.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Според премиера започнатият диалог между двете държави ще замести "национализма и езика на омразата".

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари за поканата и сърдечното посрещане. Той определи като успех днешната среща и разговорите между двете правителства, тъй като тя е само седмица след посещението на Петков в Скопие.

"Ще работим по теми като образованието, инфраструктурата, по-добра комуникация, по-добри връзки, за да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот", заяви Ковачевски.

Нашите екипи ще работят заедно. Работните групи няма да бъдат съставени само от политици. Министрите и заместниците им потвърждават само политическата воля. Но ще участват и представители от тези области. Вчера имах много приятна среща с ректора на СУ. Това трябва да доведе да покажем на Европа, че на Балканите можем да се сработим и да бъдем пример на успешна работа и тя ще доведе да бъдем пример как се сработва и икономическата, образователната размяна между двете държави, обясни премиерът на РСМ.

Преди това двамата са разговаряли на четири очи, а след заседанието се очаква да дадат съвместна пресконференция.

Паралелно с това са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

Снимка: БТА

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония, след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, отбелязаха от Министерския съвет.

Снимка: БТА

Според българското правителство днешното съвместно заседание е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между София и Скопие, както и за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Заседанието започна на фона на протест от представители на младежката организация на ВМРО, които настояват страната ни да не прави отстъпки в своята позиция по темата с отношенията ни с Република Северна Македония.

Ден по-рано Кирил Петков посрещна македонския си колега на официална церемония в София. Двамата поднесоха венци преди пред Паметника на незнайния воин.