Когато Емил Димитров е правил заменка, той не е бил депутат от ГЕРБ. Освен това неговата заменка не е най-голямата сделка от посочените от Европейската комисия. Има и по-големи", обясни премиерът Бойко Борисов в парламента, цитиран от БТА.

„По никакъв начин това, че има заменка и той, не променя отношението към него в сравнение с всички останали, които имат заменки. От 47 една е на човек, който тогава не е бил депутат от ГЕРБ, а вие ме питате за него", възмути се Борисов, цитиран и от "Сега". Премиерът подчерта, че със санкциите, които се искат, се цели всички, които са правили такива заменки, да си понесат отговорност за действията.
„Тези, които, както главният прокурор каза, са извършили престъпления, влизат в затвора. Каквото за едните, такова и за другите", заяви министър-председателят.

Сделката, в която участва Емил Димитров, е следната - при нея фирма "Експрес турс" получава 11 дка гори край Несебър, близо до морето. Неин управител е Борис Попов, а фирмата е собственост на "Елеонора транс", в която акционери са Димитров и Славян Теофилов. Теофилов бе кандидат за депутат на РЗС от Бургас, но не влезе в НС, пише "Сега".

Преди дни ЕК поиска от България в 20-дневен срок да докаже, че замените на гори, при които частници получават терени на многократно занижени цени, не са държавна помощ. В противен случай държавата ни ще бъде глобена с до 1.5 млрд. лв.
Земеделският министър Мирослав Найденов и главният прокурор Борис Велчев обявиха, че държавата ще защитава тезата, че заменките са престъпление и има образувани проверки. Затова не може да се смята, че са неправомерна държавна помощ. Велчев обаче предупреди, че дори да има осъдени, сделките едва ли ще могат да бъдат развалени.

По-късно днес от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха пред БТА, че Емил Димитров кани представители на медиите да се запознаят на място къде се намират горите, които са посочени в писмото на ЕК. Той ще представи и факти около замяната, направена с цел комасация (окрупняване) на гори. Народният представител ще очаква журналистите утре, в 10.30 часа, на бензиностанция "Лукойл" на магистрала "Хемус", преди разклона за Правец, където е осигурен транспорт за тях.

Самият Димитров пък заяви пред журналисти: "Нямам участие в тази заменка. Никога не съм фигурирал във фирмата, която я е направила, но съм запознат добре с нея и мога да твърдя, че тя няма нищо общо с останалите, които са изпратени от ЕК. Аз съм бил акционер във фирми, които са били акционери там”. По думите му за тази замяна има проверка от прокуратурата и тя е определена като равностойна и не е открита нередност.

Когато г-н Борисов ме попита, ще му дам обяснение за това”, допълни Димитров. Той заяви, че не знае каква е била цената на декар от заменената земя, но предполага, че е струвала около 600 лв. на декар. По думите му в сделката за замяна става дума за над 900 декара гори, които са разменени за абсолютно равностойни гори. Земите се намират между Етрополе и село Черни вит и са заменени с гори в района и в съседния район на Тетевен и Ловеч.
„Там никой не е искал смяна на предназначението, а и няма как да поиска. Там няма курорти, а само гора”, каза Димитров.

По повод заявеното от лидера на БСП Сергей Станишев, че именно тази сделка е една от споменатите от ЕК, депутатът от ГЕРБ заяви:„Г-н Станишев да си прегледа сделките, защото те са под негово давление. Прословутите бележчици, за които спомена прокуратурата, предполагам, че са в него".

Междувременно коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" съобщи, че не е съгласна с идеята държавата да заяви пред ЕК, че замените на гори са престъпление, а не държавна помощ. Ако тази тактика успее, тя може временно да отложи глобите за България, но ще усложни и оскъпи процеса впоследствие и ще позволи на фирмите, участвали в замените на гори, да прехвърлят тежестта на глобите и санкциите върху българското общество, защото междувременно те могат или да прехвърлят собствеността на заменените гори, или просто да фалират, се отбелязва в съобщението.

Вижте видео от коментара на Борисов по конфликта с Емил Димитров