Финландецът Александър Стуб се обяви днес за втория желаещ от средите на Европейската народна партия (ЕНП) за следващ председател на Европейската комисия.

Той заяви на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург, че докато трае предизборната кампания си взима отпуск от поста на зам.-председател на Европейската инвестиционна банка. Стуб заяви, че възнамерява да настоява за повече ЕС и че ще влезе в челен сблъсък с популистите. По неговите думи политиката на разширяване е сред най-успешните за Общността.

Европейските ценности са под натиск отвън и вътре в ЕС, включително в нашата собствена партия, коментира той. Като външна заплаха Стуб посочи САЩ, Китай и Русия, а като вътрешна - Полша, Италия и Унгария. В отговор на въпрос той уточни, че е за изключването на ФИДЕС (Унгарски граждански съюз) от ЕНП, ако Унгария не възприема и прилага европейските ценности.

Бих искал повече европейски държавни и правителствени ръководители да работят за ЕС, а не срещу Общността. Ще се сблъскам с популизма челно и прагматично. Във Финландия имаме опит - поставихме популистите в правителството. С властта идва отговорността, а с нея и проблемите. Не е въпрос да убием популизма, но трябва да чуем тези хора, има основателни опасения от миграцията, цифровия преход, бъдещето на работните места. По тези въпроси трябва да се вземе отношение навреме, обобщи Стуб.

Той отбеляза, че в последния век са се развили три идеологии - фашизмът, умрял през 1945 г., комунизмът, приключил през 1988 г. и либералната демокрация. Не бих искал с напускането на Великобритания и с идването на власт на Доналд Тръмп да настъпи краят на либералната демокрация, добави той. Първата индустриална революция роди марксизма, не искам да чакаме да видим какво може да доведе четвъртата. Искам да бъда кандидатът на следващото поколение, заяви Стуб. Той се обяви за обособяването на миграционни центрове извън Европа, с финансиране от Общността, както и за съвместна охрана на европейските граници.

Александър Стуб (50 г.) говори английски, френски, немски, фински и шведски език. Завършил е образованието си в САЩ, Великобритания, Белгия и Финландия. Той бе министър-председател на своята страна (2014-2015), министър по европейските въпроси и външната търговия (2011-2014), на външните работи (2008-2011), евродепутат (2004-2008).

През септември председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер пръв обяви желанието си да оглави ЕК от догодина. За разлика от Стуб, той се представи сам и не отговори на журналистически въпроси. Вебер е критикуван, че не говори френски език - умение, което се възприема като почти задължително за ръководителя на комисията.