Срещу Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записа, изнесен от Елена Йончева от БСП, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в МОН. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по bTV.

Ангелов работи в Министерството на образованието от септември 2016 г. и в момента е в изпълнителната агенция.

"Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти", каза Сачева.

По думите ѝ има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти, и искат проектите да отиват в полза на конкретни изпълнители.

"През януари т.г. изпълнителният директор ни информира за това, че има два притеснителни случая около него. В началото на януари му е спукана едната гума на автомобила, по-късно са му спукани и четирите гуми. Подал е сигнал в районното управление и в момента се води разследване, за да се види има ли връзка между заплахите и изнудването и тези инциденти", отбеляза заместник-министърът.

Тя беше категорична, че изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев не е виновен, тъй като не е подписал нито един от договорите, принуждаван да подписва.

"В МОН Ангелов попада след конкурс, а дали е бил уволнен от Министерството на културата, предполагам, че лесно може да се установи с документи. Има конкурс, след което е назначен държавен експерт през септември 2016 г.", изтъкна още Деница Сачева.

Вчера министърът на културата Боил Банов заяви, че въпросният чиновник го е рекетирал 4 години, след като Вежди Рашидов го е уволнил заради поредица от "гафове, несправяне и хипотези за записи". Самият Ангелов обаче заяви, че не бил уволняван и винаги е получавал добри оценки за работата си, затова ще съди Банов и Рашидов.

Днес обаче Банов изтъкна, че ако наистина записите го уличаваха, Ангелов е щял да ги даде в прокуратурата.

"Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група... Един работи вътре в администрацията, други - отвън. И така се печелят проекти", каза той, посочвайки, че Ангелов е работил с "партньора си" - Иво Костов. 

"Има записи на три разговора, които провежда Боил Банов, които показват схема за съставяне на актове. Единият е със строителя, другият е с уж независимия строителен надзор и последният е с неговите подчинени", заяви междувременно депутатът от левицата Пенчо Милков. Той поясни, че сборното време на записите е около 16 минути, а пуснатият пред медиите е от 3 минути.

"Само заради говоренето на министър Банов вчера, един мъж трябва да си тръгне", отсече Милков.

И обяви, че БСП ще предостави записа на прокуратурата както го е получила, като той не е манипулиран.

"С информацията по случая с Боил Банов разполагаме от няколко дни. Беше анализирана от нас. БСП не е канал за предоставяне на информация до прокуратурата. Гражданите трябва да научат и вероятно трябва да вземат пример от това, което правим, да не се страхуват и да подават своите сигнали. Най-важното, което трябва да знаят хората, е, че нещата се променят и те трябва да са смели, а не да си мълчат", добави Милков.