Парламентът прие промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания на първо четене. . "За" промените гласуваха 92 народни представители, "против" - 12 и "въздържали се" - 28, с което той бе приет.

Промените са внесени от депутата Делян Пеевски и група народни представители от ПГ на ДПС. Съгласно приетите промени лице, разпространяващо или продаващо печатни издания в срок до 31 януари на съответната година, трябва да подаде в Министерството на културата декларация по образец, одобрен от министъра, която да идентифицира действителния му собственик.

По отношение на доставчиците на медийни услуги, срокът за подаване на декларации за действителния собственик е до 30 юни на съответната година. Освен за действителния собственик на услугите, документът трябва да съдържа и информация за финансирането в предходната година.

Законът дефинира и думата финансиране като всяко безвъзмездно получаване на парично имущество или всяка друго получаване на парични средства, независимо от правната форма, извън приходите от обичайната дейност на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити.

Не мога да подкрепя промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, защото е следващата крачка към разграждане на държавността. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев по време на обсъждането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от ПГ на ДПС, цитиран от "Фокус".

Според Кутев има огромен проблем в държавата на смесване на политика и бизнес.

"Законопроектът има някаква ясна насока. Тя сигурно е обществено необходима. Много трудно бих могъл да оспоря текстовете на законопроекта, въпреки това аз няма да го подкрепя с ясното съзнание, че той е написан смислено. Не това е главното в този законопроект. Смятам, че ако има изобщо нещо като политическа класа, то се обезсмисля по този път. Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Мисля, че за последните 20 години сме извървели път в посока на изсветляване, но то е недостатъчен път", каза Кутев.

Неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини, каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев. Според него трябва да се посочва ясно кой е собственикът, разпространителят на изданията и как се финансират те.

"Финансирането е изключително важно. От него зависи редакционната политика. Други зависимости се осветляват така. Ако всички сме съгласни със съдържанието на законопроекта, не е коректно към наш колега народен представител да се говори така. Няма нито едно доказателство в практиката и работата на Делян Пеевски, че тези твърдения, които се произвеждат в медиите за него, са верни", каза депутатът от ДПС. "Ако ние се борихме с всяка тема, по която сме оклеветявани с такива мерки, имиджът на българския парламент, на народните представители и на политиците - щеше да бъде друг. Именно хранителната среда на недомлъвките, на недоизясняването на това кой какъв е, създава този негативен образ", заяви Цонев.

Той призова да се гледа съдържанието и да се отчете, че това е една смела законодателна инициатива на Делян Пеевски и на ДПС в посока изсветляване собствеността, финансирането и разпространението на медийните продукти, които са четвъртата власт в България. 

Обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на обсъждането.

"За мен това е съществен въпрос, защото опира до свободата на словото", каза Рашидов. По думите му не напразно наричат медиите четвърта власт. "Те формират обществено мнение и напълно логично е да знаем кой стои зад тях. Като една медия се финансира непрозрачно, хората винаги имат съмнения", каза депутатът от ГЕРБ.

По думите му с пари могат да се купуват съвести. Рашидов обърна внимание и разликата между свобода и свободия. "Трябва да удължим времето между първо и второ четене, трябва да се направят обществени дебати", каза още депутатът от ГЕРБ.

„Не ни интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания, законопроектът е добър, каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. "Ние имаме днес не задача да правим характеристика или да съдим тази или онази медия, или този или онзи депутат вносител", каза той.

Сидеров обърна внимание, че патриотите имат още през 2014 г. внесен проектозакон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" поясни, че там е била заложена поправка и медиите да декларират своето имущество.

"Изведнъж се оказа, че името на един от вносителите е по-важно от закона. Ако имате проблеми с Пеевски, излезте зад ъгъла и си ги решете", каза Сидеров на БСП.