Според Коалиция за България той обслужва частни корпоративни интереси, а народните представители са гласували по поръчка, съобщи Дарик радио.
Със 128 гласа "за", 55 "против" и 7 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените, предложени от ГЕРБ, които предвиждат отнемане на правомощията на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство с цел разграничаване на експертните от контролните функции в тази област. Контролът ще бъде прехвърлен върху министъра на културата. Измененията предвиждат отмяна на изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им. Законопроектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ и "Атака" и от народни представители от Синята коалиция. Против гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, а от ПГ на РЗС се въздържаха, предаде БТА.
Коалиция за България твърди, че премахването на института не е целесъобразно, защото министърът ще бъде затрупан с много преписки и административна дейност.
Лютви Местан от ДПС пък изрази съмнение, че прозират сериозни лобистки интереси зад отпадането на необходимостта културни ценности да се регистрират с официален документ. В обявената от противниците на закона противоконституционна алинея се посочва, че при идентификацията на движимите културни ценности - национално богатство, правото на собственост се установява с официален документ и лицата не могат да се позовават на изтекла придобивна давност. С измененията се предвижда да отпадне думата "официален".
„На пръв поглед една много кратичка промяна, но струва ми се, че това е една от съществените промени в закона. Точно за тази ключова промяна в закона, ние не откриваме и дума в мотивите на вносителя", заяви Местан.
Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов обаче каза от трибуната в пленарната зала, че въпросът с думата "официален" се драматизира твърде много. Той призова депутатите да прочетат сега действащия закон, за да видят, че режимът за износ на културни ценности е изключително рестриктивен. Чобанов добави, че вече има образувани дела срещу колекционери за незаконно придобиване на културни ценности.
Депутатът от левицата и бивш министър на културата Стефан Данаилов коментира, че сегадействащият закон е в сила едва от 10 април и все още е рано да се прецени дали работи. По думите му законът трябва да бъде цялостно усъвършенстван, а не на парче. Със законопроекта на практика се предлага ликвидиране на националния институт за паметниците на културата, работещ вече 50 години, отбеляза той. Според него министърът на културата трудно може да изпълнява предписания му обем от дейности, възлизащи на над 4500 преписки на година кореспонденция по различни казуси.
От Ред, законност, справедливост пък поиска да се свика Консултативният съвет по национална сигурност, за да се обсъдят основните елементи от национална стратегия за развитие на културното и историческото наследство.